Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οι ταινίες που θα δούμε τον Νοέμβριο

 
Γράφει ο Δημήτρης Βραχνός



ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ
Η Έκρηξη του Σύλλα Τζουμέρκα, που συζητήθηκε αρκετά στο πρόσφατο φεστιβάλ του Λοκάρνο, ίσως να μην ανήκει στο λεγόμενο greek weird cinema. Κυρίως, επειδή εδώ το συναίσθημα είναι διακριτό και ο ρεαλισμός όχι άχρονος, αλλά άμεσα συνδεδεμένος με την Ελλάδα του σήμερα. Γι’ αυτό και η έκρηξη της ταινίας δεν είναι απλώς εσωτερική ή συμβολική. Εξωτερικεύεται εντυπωσιακά με μια ασυνήθιστη Αγγελική Παπούλια, που αποδεικνύει ακόμη μία φορά το μεγάλο της ταλέντο, έτσι όπως αφήνεται απλόχερα στο όραμα του κάθε σκηνοθέτη. Δύο αδελφές που θέλουν γρήγορα να μεγαλώσουν, μία αυστηρή παραπληγική μητέρα, ένας ομφάλιος λώρος που δεν κόβεται ούτε μετά το γάμο των κοριτσιών, η ασφυξία ενός μεγάλου διαμερίσματος καθώς και του οικογενειακού μίνι μάρκετ καταλήγουν σ’ ένα μεγάλο φυτίλι που περιμένει το σπίρτο του. Το ανάβει, τελικά, το κορίτσι που θέλει να μηδενίσει το κοντέρ και να διεκδικήσει τη νέα του ζωή.



ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝ
Μετά την τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη και το Inception, ο Κρίστοφερ Νόλαν επιστρέφει με το πολλά υποσχόμενο, ως προς την επική του και φιλοσοφική του διάσταση τουλάχιστον, Interstellar. Δεν θα μείνουμε στα εντυπωσιακά εφέ που θεωρούνται δεδομένα. Μένουμε όμως στη σκοτεινά ρεαλιστική ματιά του διάσημου σκηνοθέτη, ακόμη και τώρα, που βλέπει ένα μέλλον γοητευτικά τρομακτικό, ανατριχιαστικό -και απτό ίσως- για τις νεότερες γενιές των ανθρώπων. Η συμμετοχή των Μάθιου ΜακΚόναχι, Ανν Χάθαγουεϊ και Τζέσικα Τσαστέιν είναι σαφώς ένα ακόμη δέλεαρ, εκτός από το βασικό: το ταξίδι του ανθρώπου στον χρόνο, πέρα από κάθε φυσικό περιορισμό.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ταινίες της σειράς The Hunger Games είναι γεμάτες με καταιγιστική εφηβική δράση, αλλά επιλέγουμε να φωτίσουμε περισσότερο τη σημαντικότερη διάστασή τους, την ταξική τους ερμηνεία για τον φανταστικό κόσμο στον οποίο διαδραματίζονται, με άμεσο παραλληλισμό βεβαίως σ’ αυτόν που ζούμε τώρα. Στην τρίτη ταινία της σειράς The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1, και πάλι η Τζένιφερ Λόρενς κλέβει την παράσταση ως η ηρωίδα–πρότυπο που εμπνέει στα πλήθη την αντίσταση, ενώ αυτή τη φορά στο καστ προστίθενται η Τζούλιαν Μουρ και ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, σε μία από τις τελευταίες του ερμηνείες.

ΤΟ ΤΑΝΚ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ
Το Fury είναι μια πολεμική ταινία με έντονη δράση κι ένα σημαντικό μήνυμα: κανένας πόλεμος δεν τελειώνει έτσι απλά, χωρίς την ύστατη στιγμή υπέρβασης των ορίων μας. Αυτό μας δείχνει η ιστορία των πέντε στρατιωτών, οι οποίοι μαζί με τον λοχία τους (Μπραντ Πητ) κατευθύνονται στην καρδιά της Ναζιστικής Γερμανίας για το τελειωτικό χτύπημα του νικητή.
                                                                                 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου