Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

«Πολεμικό» κλίμα στις σχέσεις Σερβίας - Αλβανίας

 
Εξαιρετικά τεταμένο παραμένει το κλίμα στις Σερβοαλβανικές σχέσεις μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στον απόηχο της συνέντευξης τύπου ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, αρνήθηκε να συναντηθεί τον Αλβανό πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον «ανεύθυνο».

Σύμφωνα, με την εφημερίδα Blic ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε: «Η Σερβία εδώ και 2.5 χρόνια η χώρα προσπαθεί να βοηθήσει τα Βαλκάνια να γίνουν μία ευημερούσα περιοχή στην Ευρώπη, αλλά όσο υπάρχουν ανεύθυνοι πολιτικοί όπως ο Έντι Ράμα, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα είναι δύσκολο εγχείρημα, γεμάτο προκλήσεις».

Στο μεταξύ, ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν φαίνεται να πτοήθηκε ιδιαίτερα και πραγματοποίησε κανονικά την επίσκεψή του στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Οι κάτοικοι της περιοχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αλβανό πρωθυπουργό. Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Πρέσεβο και των γύρω περιοχών άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής.

Ο κεντρικός δρόμος της πόλης ήταν σημαιοστολισμένος μόνο με σημαίες της Αλβανίας, ενώ οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Το Πρέσεβο, το Νπουγιάνοβατς και η Μέντβετζια είναι Αλβανία», «Όλοι οι Αλβανοί κάτω από μία διοίκηση", "Καλωσόρισες πρωθυπουργέ μας».

Σε ομιλία του, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για τους κατοίκους της περιοχής και υποσχέθηκε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους.

Επεσήμανε δε, ότι οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο θα πρέπει να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο.

Ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να εξαλείψουν οι διακρίσεις κατά των μειονοτήτων στη Σερβία».

 Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Αλβανία αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά απέναντι στις μειονότητες αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν δοθεί δικαιώματα στις μειονότητες, που αρνούνται άλλες χώρες να παραχωρήσουν στους Αλβανούς υπηκόους τους.

«Εμείς έχουμε στη χώρα μας τη μειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι δεν αισθάνονται καμία διάκριση σε σχέση με τους πολίτες της Αλβανίας που είναι αλβανικής εθνότητας» ανέφερε στην ομιλία του στο Πρέσεβο ο Έντι Ράμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου