Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ο μουσικός κομήτης: Τι κρύβεται πίσω από τη μελωδία που έρχεται από το Διάστημα

 
Η Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 θα μείνει στην Ιστορία για την προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη 67P, στο πλαίσιο της αποστολής Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Αυτό, όμως, που δεν είναι γνωστό στους περισσότερους είναι ότι, λίγες ώρες πριν την ιστορική προσεδάφιση, τα όργανα του Rosetta καθώς πλησίαζαν τον κομήτη συνέλαβαν μυστηριώδεις ήχους, που χαρακτηρίστηκαν από τα μέλη της αποστολής ως ένα «τραγούδι» που λέει ο κομήτης.
Πρόκειται για μια αναπάντεχη εξέλιξη, ένα φαινόμενο την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζαν και δεν ανέμεναν οι ειδικοί.
Ηδη από τον περασμένο Αύγουστο, η Rosetta ενώ βρισκόταν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον κομήτη είχε καταγράψει ηχητικά ακούσματα, τα οποία όμως αυτά ακούγονταν μόνο σε χαμηλή συχνότητα.
Προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα αυτό το μοναδικό «τραγούδι», οι επιστήμονες της αποστολής αύξησαν την συχνότητα 10.000 φορές ώστε να ακούγεται στο ανθρώπινο αυτί.
Η πρώτη εκτίμηση των μελών της αποστολής είναι ότι το «τραγούδι» αυτό είναι ήχοι που παράγονται από ένα ρεύμα ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που απελευθερώνονται από τον κομήτη καθώς αυτός διασχίζει το διαστημικό κενό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου