Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Τα απρόσμενα σημάδια της κατάθλιψης… και πως την ξεπερνάμε!

 
Συχνά, όταν βλέπουμε έναν θλιμμένο άνθρωπο, λέμε: «Αυτός έχει κατάθλιψη». Λάθος! Τα «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεση μας είναι φυσιολογικά, ειδικά μετά από μια απογοήτευση, αλλά η κατάθλιψη δεν έχει σχέση με αυτά. Άλλοι δεν τρώνε καθόλου, μερικοί αισθάνονται άδειοι και απαθείς, ενώ πολλοί γεμίζουν με θυμό και οργή. Παρακάτω θα δείτε, όχι μόνο τα πιο απρόσμενα σημάδια της κατάθλιψης, αλλά και τον τρόπο ώστε να τη διώξουμε από τη ζωή μας…

Φέρονται λες και είναι ατρόμητοι
Πολλά άτομα με κατάθλιψη λειτουργούν ακριβώς αντίθετα από ο,τι αισθάνονται. Νιώθουν ανίκητοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι είναι αδύναμοι, προχωρώντας σε τρέλες, π.χ. παραιτούνται από τη δουλειά τους… για να ανοίξουν ένα εστιατόριο!
Έχουν πιει 3 ποτά, πριν έρθει το ορεκτικό
Με το αλκοόλ αναισθητοποιούν τις σκέψεις και υπομένουν τη ζωή! Πρόκειται για την πιο κοινή τακτική όσων θέλουν να ξεφύγουν από τον συναισθηματικό πόνο. Όμως, το μυαλό ποτέ δεν ξεχνά, με αποτέλεσμα να κληθούν να αντιμετωπίσουν… και τη ζαλάδα! Άλλωστε, οι αλκοολικοί έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη.
Τα απρόσμενα σημάδια της κατάθλιψης… και πως την ξεπερνάμε!Μετατρέπουν γρήγορα μια σύγκρουση σε μάχη
Για να ξεφύγουν από τον πόνο του μυαλού, μπλέκονται διαρκώς σε καυγάδες και καταλήγουν στο νοσοκομείο! Το αίσθημα της ανικανότητας τους οδηγεί στο να χάνουν το μυαλό τους, όταν κάποιος τους υποβαθμίζει. Είτε στο δρόμο, είτε σε μια καφετέρια, πιστεύουν ότι το ξύλο… θα τους αποσπάσει την προσοχή από το πρόβλημα τους.
Κάνουν συνέχεια φίλους για να παλέψουν με τις σκέψεις
Βυθίζοντας τον εαυτό τους σε μια παρέα, μοιάζουν με υγιείς άνθρωποι… αλλά η ψυχολογία τους βρίσκεται στον πάτο! Όμως, ένα γεμάτο ημερολόγιο ή ένα προφίλ στο facebook γεμάτο με σχόλια δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Δυστυχώς, έτσι, δεν μπορούν να κρατήσουν μακριά τα αληθινά συναισθήματα τους.
Τα απρόσμενα σημάδια της κατάθλιψης… και πως την ξεπερνάμε!Πάσχουν από έλλειψη συγκέντρωσης, παντού και πάντα
Αυτοί που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά χάνονται μέσα στη φαντασία και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην πραγματικότητα. Πολλές φορές, επιβραδύνεται η ικανότητα τους να επεξεργαστούν πληροφορίες, μειώνοντας την προσοχή στη δουλειά τους.
Γελούν και κλαίνε σε άσχετες στιγμές
Στην κατάθλιψη, τα συναισθήματα δεν συγχρονίζονται με το ερέθισμα τους. Με άλλα λόγια μπορεί να υπερ-αντιδρούν σε ασήμαντες καταστάσεις… με τεράστια θλίψη ή να αγνοούν μερικά πολύ άσχημα νέα. Γενικά, οι αντιδράσεις τους, πέρα από υπερβολικές είναι και αταίριαστες με την κατάσταση.
Είτε κοιμούνται υπερβολικά, είτε ελάχιστα
Η αϋπνία, το πολύ πρωινό ξύπνημα ή ο υπερβολικός ύπνος ακολουθούν την κατάθλιψη, ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται με κούραση. Μπορεί κάποιος να έχει κοιμηθεί 12 ώρες την ημέρα και να αισθάνεται εξαντλημένος. Κάτι τέτοιο αποτελεί ένα από τα απρόσμενα σημάδια της κατάθλιψης.
Τα «κλασσικά» συμπτώματα της κατάθλιψης
Αίσθημα απόγνωσης, απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή, απότομες αλλαγές στο βάρος, αυτό-απέχθεια, πόνοι χωρίς λόγο, απάθεια κ.α.
Τα απρόσμενα σημάδια της κατάθλιψης… και πως την ξεπερνάμε!Πείτε «αντίο» στην κατάθλιψη…
  • Μιλήστε για το πρόβλημα σας: Ξεπεράστε το πρόβλημα μαζί με την οικογένεια ή την παρέα σας, αφήνοντας τους να γίνουν «εξομολογητές». Μην απομονώνεστε… όλοι χρειάζονται βοήθεια! Συνδυαστικά, απευθυνθείτε και σε έναν ειδικό ιατρό ή ψυχολόγο.
  • Μην βγαίνετε από την καθημερινή ρουτίνα: Για να «πετάξετε» από πάνω σας την κατάθλιψη, πρέπει να διατηρείτε την καθημερινή ρουτίνα στη ζωή σας, δηλαδή να κάνετε ψώνια, να καθαρίζετε το σπίτι και ο,τι άλλο, ώστε να μην κάθεστε όλη ημέρα μόνοι στον καναπέ. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπερφορτώνετε το πρόγραμμα σας!
  • Κάντε γυμναστική: Μια ώρα στο γυμναστήριο, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να απομακρύνει την κατάθλιψη από πάνω σας. Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που ακολούθησαν τη συμβουλή για 12 εβδομάδες, μείωσαν τα συμπτώματα της κατά 50%.
  • Κοιμηθείτε αρκετές ώρες: Ο ελάχιστος ύπνος επιβαρύνει τη διάθεση! Εάν κοιμηθείτε αρκετά, θα αποφύγετε το αίσθημα μανίας και θα ακολουθήσετε έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης.
  • Δώστε σημασία στην υγεία σας: Συχνά, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη παραμελούν την υγεία τους, με αποτέλεσμα να μην ελέγχουν τη ψυχική νόσο. Άλλωστε, έχει αποδεχθεί ότι η κατάθλιψη αλληλεξαρτάται από τις καρδιοπάθειες και το διαβήτη.
  • Επιλέγετε υγιεινές τροφές: Η τροφή επηρεάζει ακόμα και τον εγκέφαλο! Προτιμήστε τα προϊόντα που διαθέτουν βιταμίνες και πρωτεΐνες, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Πάντως, μια υγιεινή διατροφή βοηθά στην καλή διάθεση. Εννοείται, βέβαια, ότι πρέπει να πείτε «όχι» στο αλκοόλ ή σε κάθε άλλη κατάχρηση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου