Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

 
Ο διακεκριμένος Κινέζος αρχιτέκτονας Λι Σιαοντάνγκ και η βιβλιοθήκη που σχεδίασε για ένα μικρό ορεινό χωριό έξω από το Πεκίνο, κέρδισαν το πρώτο βραβείο του Βασιλικού Ινστιτούτου Αριχτεκτονικής του Καναδά (RAIC).
Επιμέλεια Δανάη Βαρδαλή
Το διεθνές βραβείο Moriyama RAIC είναι ένα από τα πιο “γενναιόδωρα” αρχιτεκτονικά βραβεία καθώς συνοδεύεται από το ποσό των 100.000 δολαρίων Καναδά –περίπου τα 2/3 του προϋπολογισμού για την κατασκευή της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης δηλαδή. Βασικά κριτήρια του βραβείου είναι όχι μόνο η καινοτομία του κάθε αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας που πρέπει να λειτουργεί τόσο ως έμπνευση και σημείο αναφοράς για τον δημιουργό αλλά και ως σημείο αναφοράς για τη χρήση και αξιοποίηση της κατασκευής από την τοπική κοινωνία.

liyuan_Page_07_Image_0001
Βασικό ρόλο στα κριτήρια επιλογής του νικητή παίζει η λειτουργικότητα της κατασκευής και ο βαθμός στον οποία ενσωματώθηκε με επιτυχία στο τοπικό “οικοσύστημα”, σε σχέση με το φυσικό και το υπάρχον τεχνητό περιβάλλον, το κλίμα, την τοπική κουλτούρα και την εμπειρία που προσφέρει στους χρήστες του. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η Βιβλιοθήκη της Λιγιουάν κατάφερε όχι μόνο να γίνει ένα ζωτικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες από το Πεκίνο και άλλες περιοχές τόσο της Κίνας όσο και του εξωτερικού. 
liyuan_Page_19_Image_0002
Η κατασκευή συνδυάζει τις εφαρμογές της τεχνολογίας με δομικά υλικά που σχετίζονται τόσο με το φυσικό περιβάλλον και την τοπική χλωρίδα όσο και με τα τοπικά προϊόντα και την παράδοση της περιοχής, μέσα από μια μοντέρνα προοπτική
liyuan_Page_14_Image_0001
“Αντί να προσθέσουμε μία ακόμη δομή στο χωριό, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη βιβλιοθήκη στο βουνό. Απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από το χωριό και κάνοντας αυτόν το μικρό περίπατο στο δάσος, ο επισκέπτης έχει το χρόνο να καθαρίσει το μυαλό του και συνειδητά να προετοιμαστεί για το διάβασμα” σημειώνει ο αρχιτέκτονας.
portrait
Ο Λι Σιαοντάνγκ γενννήθηκε το 1963 στην Κίνα. Διατηρεί το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο στο Πεκίνο, όπου και κατέχει πανεπιστημιακή έδρα στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής. Οι δουλειές του έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, ενώ ο ίδιος έχει λάβει διακρίσεις από την UNESCO αλλά και τον τίτλο του “Ανδρα της Χρονιάς” από την κινέζικη έκδοση του περιοδικού GQ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου