Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Alzheimer


Περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ (Alzheimer's Association). Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί σε 115 εκατομμύρια. Στον αγώνα ενάντια σε αυτούς τους ταχέως αυξανόμενους αριθμούς, εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο συζήτησαν τις τελευταίες έρευνες στο Διεθνές Συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στην Κοπεγχάγη και στη Δανία. Ποια είναι τα νέα δεδομένα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας;

Η υπέρταση σε μεγάλη ηλικία μπορεί να σώσει το μυαλό σας
Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος». Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας θεωρεί τώρα ότι, αν είστε πάνω από 90 ετών, η υπέρταση μπορεί να σώσει τη ζωή των κυττάρων του εγκεφάλου σας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης η υπέρταση μπορεί να προστατεύσει από την άνοια ανθρώπους ηλικίας άνω των 90 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 625 συμμετέχοντες που ανέπτυσσαν υψηλή πίεση στη δεκαετία του '90 για ένα διάστημα 10 ετών, και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος της άνοιας ήταν 55% χαμηλότερος από ό, τι στα άτομα χωρίς ιστορικό υπέρτασης.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Οι ηλικιωμένοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και τη νόσο του Αλτσχάιμερ με μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής, υποδεικνύει νέα έρευνα. Μία διετής κλινική δοκιμή από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας συμπεριέλαβε 1.260 συμμετέχοντες ηλικίας 60 έως 77 ετών.
Ένα μέρος της ομάδας έλαβε ένα "lifestyle - πακέτο" με διατροφική καθοδήγηση, σωματική άσκηση, διαχείριση καρδιακών παραγόντων κινδύνου για την υγεία, γνωστική εκπαίδευση και κοινωνικές δραστηριότητες. Η ομάδα ελέγχου έλαβε απλές συμβουλές για την υγεία. Μετά από δύο χρόνια, η πρώτη ομάδα σημείωσε καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και σκέψης. Τα καλά νέα από τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι αυτού του είδους οι αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν στην ηλικία των 60 και των 70.
Η ενασχόληση με παιχνίδια κάνει το μυαλό σας μεγαλύτερο
Οι μεσήλικες άνθρωποι που ήταν μανιώδεις παίκτες (σκεφτείτε σταυρόλεξα, πούλια, κάρτες) έτειναν να έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από ό, τι οι άνθρωποι που δεν παίζουν παιχνίδια, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που εξέτασε εγκεφαλογραφήματα.
Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων. Ο όγκος του εγκεφάλου των παικτών ήταν μεγαλύτερος σε περιοχές που τείνουν να καταστραφούν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα για καθυστέρηση, ίσως ακόμη και αποφυγή της ασθένειας. Επίσης, σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ ικανότητας της σκέψης τους.
Η άσκηση ωφελεί το μυαλό
Η άσκηση φαίνεται να επιβραδύνει την άνοια. Δύο σύνολα δεδομένων από τη Mayo Clinic Study of Aging δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά την ήπια γνωστική εξασθένηση (προάγγελος της άνοιας) και την ανάπτυξη της άνοιας.
Σε μία ομάδα ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση η άσκηση φάνηκε να προστατεύει από την άνοια. «Εμείς ποτέ δεν θα λέγαμε ότι οι δραστηριότητες προλαμβάνουν εντελώς τη νόσο του Alzheimer ή ότι θα θεραπευτείτε» δήλωσε ο Coleman, ένας γιατρός. «Σίγουρα, όμως, η άσκηση βοηθά το μυαλό σας.»
Ένα τεστ όσφρησης μπορεί να ανιχνεύσει το Αλτσχάιμερ
Στο μέλλον, ένα τεστ της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν ήταν σε θέση να προσδιορίζουν ορισμένες μυρωδιές ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητική εξασθένηση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για την αίσθηση της όσφρησης καταστρέφονται στα πρώτα στάδια της άνοιας.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή η πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να δημιουργήσουν ένα τεστ όσφρησης για την ανίχνευση της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Η έγκαιρη ανίχνευση σημαίνει έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Οι γιατροί σήμερα μπορούν να διαγνώσουν μόνο τη νόσο Αλτσχάιμερ αφού έχει προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου