Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Νέος ισχυρός σεισμός ξύπνησε την Κεφαλονιά


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιντούτο, ο νέος σεισμός που έπληξε την Κεφαλονιά στις 05:08 της Δευτέρας, είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν στην ίδια ρηξιγενή ζώνη με τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου: σε θαλάσσια περιοχή, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν ζημιές, στο λιμάνι και στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου κατέρρευσε ένας μαντρότοιχος στην είσοδο, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για κατολισθήσεις σε δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν εννιά μικροτραυματισμούς απο πτώσεις αντικειμένων.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, δήλωσε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη και ότι τώρα "αισθάνεται πιο ήσυχος."

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα. Στις 05:16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρχικά το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6, 4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ . Το ίδιο μέγεθος κατέγραψε και το Ευρωμεσογειακό Ινστιντούτο.

"Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο" δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού. «Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο...»
Η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου