Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Για κίνδυνο απόσχισης της Κριμαίας προειδοποιεί η νέα ουκρανική ηγεσία


Κίεβο, Ουκρανία
Κοιτώντας προς πάσα κατεύθυνση, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποιεί κατόπιν συνάντησης με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για «επικίνδυνες ενδείξεις» αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία και απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε συνάντηση για το ζήτημα της Κριμαίας με «τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες» του ουκρανικού κράτους στη σκιά των διαδηλώσεων στη νότια χερσόνησο εναντίον της ηγεσίας που ανέλαβε στο Κίεβο μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδηλώνουν ενάντια στις νέες Αρχές διαμηνύοντας ότι δεν τις αναγνωρίζουν.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε [...] πώς να μην επιτρέψουμε [να υπάρξουν περαιτέρω] ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων και απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο μεταβατικός πρόεδρος.

Και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί οποιοσδήποτε είναι υπαίτιος για αποσχιστικές κινήσεις.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις. Σε τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν συμμετείχαν στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, οι επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ασφαλείας καθώς και των μυστικών υπηρεσιών.

Στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία. Η χερσόνησος ήταν ρωσικό έδαφος πριν υπαχθεί το 1954 στην δικαιοδοσία της Ουκρανίας, η οποία ήταν τότε, όπως και η Ρωσία, μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους ηγέτες των κομμάτων που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και πλέον αποτελούν τη νέα εξουσία δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Σεβαστούπολη είναι πολύ περίπλοκη. Καλούμε τους Ρώσους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους».

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης και Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο ως ομάδα εθνικιστών που κατέλαβε την εξουσία και εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση. Το Κρεμλίνο πάντως δεν αντιδρά στις εκκλήσεις να επέμβει.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ μίλησε τη Δευτέρα για «ένοπλους αποστάτες» που κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία, καταστρατηγώντας τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με τον -άφαντο σήμερα- Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο παραπέμπει η Βουλή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε απευθυνόμενος στην ΕΕ ότι «είναι επικίνδυνη και αντιπαραγωγική η προσπάθεια να επιβληθεί στην Ουκρανία ένα δίλημμα «είστε είτε μαζί μας είτε εναντίον μας», ωστόσο προσέθεσε ότι η ρωσική «πολιτική της μη παρέμβασης» θα συνεχιστεί.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς το παρόν σιωπά, δεν λέει τίποτα δημοσίως, αν και έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ έγινε την Κυριακή και η σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν ανέφερε τίποτε άλλον πέραν του ότι συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση. Σε ανάλογη ανακοίνωση της καγκελαρίας αναφέρεται ότι συμφώνησαν ότι «είναι κεφαλαιώδους σημασίας η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας.

Όμως, οι διαδηλωτές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου περιμένουν εναγωνίως να δουν ποιες θα είναι οι κινήσεις του Ρώσου προέδρου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν θέλει να ανακατεύεται» λέει 25χρονος διαδηλωτής από την Κριμαία.

«Εάν αποφασίσει να επιχειρήσει να καταλάβει την Κριμαία ή άλλες περιοχές στα ανατολικά θα πολεμήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να διαιρεθεί η Ουκρανία» είπε, αντικατοπτρίζοντας τον πραγματικό κίνδυνο με τον οποίο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις, προειδοποίησαν την Κυριακή το Κρεμλίνο πως θα ήταν «βαρύ λάθος» η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Αυτό θα ήταν βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται» δήλωσε η Ράις απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της εκπομπής «Meet the Press» του NBC για το υποθετικό σενάριο να έστελνε η Μόσχα στρατεύματα στην Ουκρανία για να επανατοποθετήσει κυβέρνηση φιλική προς τη Μόσχα.

Προειδοποιήσεις προς το Κρεμλίνο ήλθαν επίσης από βρετανικής πλευράς, με τον επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να προειδοποιεί το Κρεμλίνο να μην επιχειρήσει να επέμβει και να υπονομεύσει τις οικονομικές σχέσεις της Ουκρανίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου