Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κ. Μαρκόπουλος: 7 χρόνια για να γίνει ένας δρόμος 6 χιλιομέτρων στο Μετόχι Ευβοίας

Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Μιχελάκη κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με θέμα την καθυστέρηση εδώ και 7 χρόνια της κατασκευής ενός δρόμου 6 χιλιομέτρων στο Μετόχι.
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
Η κατασκευή του δρόμου που θα συνέδεε το χωριό Μετόχι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια, ξεκίνησε το 2007 και θα έπρεπε να αποπερατωθεί σε 15 μήνες. 7 χρόνια μετά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Μετοχίου αναγκάζονται να διασχίζουν χωματόδρομο περίπου 1,5 χιλιομέτρου για να πάνε στο χωριό τους!
Η Τοπική Κοινότητα Μετοχίου έχει περίπου 700 κατοίκους. Τους καλοκαιρινούς όμως μήνες διασχίζουν την περιοχή πλήθος τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται τις παραλίες προς το Αιγαίο πέλαγος. Επίσης η περιοχή είναι γνωστή για το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, τα διάφορα εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα, αλλά και την γιορτή του κερασιού που είναι γνωστή σε όλο το νομό και γίνεται κάθε Ιούνιο.
Τον Ιανουάριο 2007 υπογράφηκε σύμβαση για την κατασκευή 6 χιλιομέτρων νέας επαρχιακής οδού η οποία θα ολοκλήρωνε το οδικό κύκλωμα που οδηγεί από τη Χαλκίδα στη Στενή, το Μετόχι και τηνΚύμη. Πρόκειται για το τμήμα από την διασταύρωση της Ε.Ο. Στενή-Στρόπωνες μέχρι το Μετόχι, προϋπολογισμού 2.890.000 ευρώ και προθεσμία αποπεράτωσης 15 μήνες. Το έργο περιελάμβανε βελτίωση της υπάρχουσας οδού, τεχνικά έργα, οδοστρωσία -ασφαλτικά και σήμανση της οδού. Η κατασκευή του αποσκοπούσε στη μείωση του χρόνου μετάβασης - επιστροφής και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Αρχικά το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ με πιστώσεις ΠΕΠ και στη συνέχεια από το ΕΣΠΑ. Το 2010 υποτίθεται ότι το έργο ολοκληρώθηκε, εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία. Όμως σε δύο σημεία συνολικού μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου παρέμενε χωματόδρομος. Για το λόγο αυτό από τον Ιούλιο 2010 έγινε συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 600.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Η ανάδοχος εταιρία έχει πάρει μέχρι τώρα τέσσερις παρατάσεις για την αποπεράτωση του έργου. Δύο κατά την διάρκεια της αρχικής σύμβασης και δύο κατά τη διάρκεια τη συμπληρωματικής. Αυτή την περίοδο έχει ζητήσει πέμπτη παράταση. Η αιτιολογία κάθε φορά ήταν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τη χειμερινή περίοδο και λόγω προβλημάτων και καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση.
Όμως, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες είναι γνωστές σε όλους και τις γνώριζαν και οι υπηρεσίες και η ανάδοχη εταιρία. Σε πολλές περιπτώσεις οι συνεχείς βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις ενεργοποίησαν κατολισθητικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να αντιμετώπιζαν καταστροφές σε ότι είχαν ολοκληρώσει πριν από κάθε χειμώνα. Οι ειδικές αυτές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει τις υπηρεσίες και να είχαν φροντίσει και για την συνεχή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου ώστε να μην καταντήσει ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.
Οι κάτοικοι της περιοχής αδυνατούν να κατανοήσουν πως γίνεται, στην Ελλάδα το έτος 2014, να χρειάζονται 7 έτη για να γίνει ένας δρόμος 6 χιλιομέτρων και ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί!

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Ποιοί είναι οι λόγοι που καθυστέρησε τόσο πολύ το έργο;
2) Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα και να παραδοθεί ασφαλτοστρωμένος ο δρόμος από την διασταύρωση της Ε.Ο. Στενή – Στρόπωνες μέχρι το Μετόχι;
3) Επιβαρύνθηκε οικονομικά το έργο λόγω της καθυστέρησης αποπεράτωσης του και των καταστροφών κατά τις συνεχόμενες παρατάσεις; Με ποιό ποσό; Θα αποδοθούν ευθύνες;
4) Ποιές ήταν οι ενέργειες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία προέβη στις αποφάσεις για τις συνεχόμενες παρατάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο γρήγορα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση;
Ο ερωτών βουλευτής
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου