Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ο... σεναριογράφος Nick Cave στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών


Οι συντελεστές του «Lawless»
Κάννες, Γαλλία
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Lawless: Σάια ΛαΜπεφ -ο οποίος φέρνει στις Κάννες και μικρού μήκους ταινία του-, Τομ Χάρντι, Γκάι Πιρς, Τζέσικα Τσαστέιν (ξανά), Μία Γουασικόφσκα βρέθηκαν στο πλευρό του σκηνοθέτη Τζον Χιλκόουτ στις Κάννες, προκειμένου να παρουσιάσουν την ταινία τους. Μαζί τους και ο μουσικός Νικ Κέιβ, φίλος του σκηνοθέτη, ο οποίος υπογράφει το σενάριο της ταινίας!

H ιστορία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ματ Μποντουράντ «The Wettest County In The World».


Είναι η αληθινή ιστορία των «κακόφημων» αδελφών Μποντουράντ, οι οποίοι κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο οινοπνευματωδών.


Ερωτηθείς τι βρήκε στο μυθιστόρημα του Ματ Μποντουράντ, ο Νικ Κέιβ δήλωσε: «Μου άρεσε η ατμόσφαιρα του βιβλίου. Μου άρεσε η ιστορία της αγάπης και της ακραίας βίας. Ο συνδυασμός τους μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρων. Υπάρχουν συναισθήματα και πολύ ωμή βία σε αυτό το μυθιστόρημα. Η βία είναι συχνά βαρετή στις ταινίες. Αλλά υπάρχει ένας τρόπος να τις χειρίζεται κανείς, όπως το κάνει ο Τζον Χιλκόουτ, που είναι συναρπαστικός και φρέσκος».


«(Η βία στις ταινίες του Χιλκόουτ) είναι γρήγορη και ωμή και αφήνει ένα χάος πίσω» είπε ο Νικ Κέιβ. Σε αυτό συμφώνησε και ο Σάια Λα Μπεφ, πρωταγωνιστής της ταινίας, ο οποίος είπε ότι «η βία στις ταινίες του Χιλκόουτ είναι βρώμικη και ρεαλιστική. Δεν αποτελεί προβαρισμένο χορό μπαλέτου».


Όταν ο Νικ Κέιβ ρωτήθηκε πώς νιώθει που μεγαλώνει, απάντησε: «Δεν σας το συστήνω. Ξεχνάω λέξεις και χρησιμοποιώ λεξικά, μεγεθύνω τα γράμματα στον υπολογιστή, χάλια...».


Μπορεί το φίλμ να διαδραματίζεται στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 19ου αιώνα, αλλά για τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη της, είναι σύγχρονη.


«Με έναν τρόπο η ποτοαπαγόρευση ισχύει ακόμα και έχει αποτύχει επικά στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών» είπε ο Κέιβ.


Και ο Χίλκοουτ συμπλήρωσε: «δεν είναι τυχαίο που σήμερα συγγραφείς και σκηνοθέτες γοητεύονται από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Σε εποχές ανασφάλειας και αστάθειας, βρίσκεις παραλληλισμούς με την σημερινή οικονομική και πολιτική κρίση».


Οι δυο τους είχαν ξανασυνεργαστεί σε προηγούμενη ταινία του Χίλκοουτ (
The proposition).

Το βράδυ της Παρασκευής έγινε ειδική προβολή του
Κάποτε στην Αμερική του Σέρτζιο Λεόνε, που έφερε μάλιστα τον πρωταγωνιστή της, Ρόμπερτ Ντε Νίρο στις Κάννες. Αναπόφευκτα, ο Χίλκοουτ ρωτήθηκε για το αν επηρεάστηκε από την κλασική πλέον στο είδος αυτό ταινία.

Ο σκηνοθέτης (
The Road) δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την ταινία του Σέρτζιο Λεόνε. «Λατρεύω τον Λεόνε. Εμπνεύστηκα από την ταινία του, όπως και από το Μπόνι και Κλάιντ -κυρίως σε επίπεδο κινηματογραφικό και ιστορίας. Αναζήτησα αναφορές στο Μπόνι και Κλάιντ και σε φωτογραφίες της εποχής. Ήθελα να κατανοήσω τον κόσμο αυτή τη στιγμή, σε αυτό το τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Χιλκόουτ.
Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων όσον αφορά στο καστ, εντοπίστηκε κυρίως στον Βρετανό Τομ Χάρντι, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σταρ πρώτου μεγέθους μετά τη συμμετοχή του στις ταινίες Inception, Και ο κλήρος έπαιξε στον Σμάιλι, ενώ θα τον δούμε στην πολυαναμενόμενη ταινία Ο σκοτεινός Ιππότης: η επιστροφή.
Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς αισθάνεται που τον παρομοιάζουν με τον Μάρλον Μπράντο, αυτός απάντησε: «Δεν έχω δει καν τον Νονό. Περισσότερο έχω την εικόνα του από φωτογραφίες. Είναι βέβαια, πολύ κολακευτικό».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου