Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΟ, ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ!



«Καλλικράτης και Δήμος Καρύστου. Ένας χρόνος μετά"

Είναι αλήθεια ότι η αρχή του κάθε εγχειρήματος, καθώς και της οποιασδήποτε αλλαγής σε ένα σύστημα διοίκησης εμπεριέχει πολλά προβλήματα, δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις. Πόσο, μάλλον, εάν πρόκειται για το σχέδιο «Καλλικράτης», μία μεταρρύθμιση που έγινε βιαστικά, χωρίς σοβαρή προετοιμασία και δίχως τους απαραίτητους πόρους.  Είναι ευρέως γνωστό ότι  ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, προκειμένου να επιτύχει, χρειάζεται στα πρώτα του βήματα γενναία χρηματοδότηση και σοβαρή οργάνωση. Η έννοια της μεταρρύθμισης συνεπάγεται, για το Κράτος τουλάχιστον, βραχυπρόθεσμο κόστος και μακροπρόθεσμο όφελος. Στην περίπτωση του νόμου Ραγκούση ακολουθήθηκε μία εντελώς διαφορετική πρακτική από αυτήν που ορίζει η λογική. Όχι μόνο αύξηση των πόρων και της υλικοτεχνικής βοήθειας προς τους ΟΤΑ, αλλά και μείωση τους κατά 40%. Αν υπολογίσει κανείς ότι  ταυτόχρονα έχουμε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς τους ΟΤΑ, τότε καταλαβαίνει ότι κάθε άλλο παρά επαρκείς είναι οι πόροι.
Είναι αλήθεια ότι η πατρίδα βιώνει μία οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, που όμοια της δεν έχουμε βιώσει τα τελευταία 50 χρόνια. Το μόνο εύκολο θα ήταν να ρίχνουμε το ανάθεμα δεξιά και αριστερά, ώστε να αποποιηθούμε τις δικές μας ευθύνες. Δεν χρειάζεται να πω, πόσο ξεχαρβαλωμένη είναι η κεντρική διοίκηση, πόσο απροετοίμαστη ήταν η κεντρική πολιτική ηγεσία, και πόσο στρεβλός ήταν ο νόμος «Καλλικράτης»,  ώστε να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Άλλωστε όταν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για τον νέο καλλικρατικό Δήμο Καρύστου, ήξερα πολύ καλά τι με περίμενε και ποια θα ήταν τα υπαρκτά προβλήματα.

Η μεγάλη εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση - 5 χρόνια κοινοτικός υπάλληλος, 8 χρόνια κοινοτικός σύμβουλος, 4 χρόνια πρόεδρος Κοινότητας Στουππαίων, 12 χρόνια δήμαρχος Μαρμαρίου, 1 χρόνο δήμαρχος Καρύστου - ήταν όχι μόνο σύμμαχος, αλλά και οδηγός. Προσπάθησα εξ' αρχής  να θέσω στέρεες βάσεις και να χρησιμοποιήσω με τέτοιο τρόπο τα υπάρχοντα μέσα, ώστε να δώσω το μέγιστο αποτέλεσμα.  Την αντικειμενικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, προερχόμενη από την έλλειψη πόρων (μείωση κρατικής χρηματοδότησης κατά 40% το 2011 σε σχέση με το 2010, μείωση ειδικού τέλους ΑΠΕ προς ΟΤΑ από το 3% στο 1,8%, κτλ), έκανε ακόμη χειρότερη το οικονομικό Νταχάου που παραλάβαμε από τον πρώην δήμο Στυραίων, με οφειλές που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.  Ειδικά κατά την τετραετία της τέως δημάρχου Σοφίας Μούτσου, η κακοδιαχείριση ήταν κοινός τόπος στον πρώην δήμο Στυραίων. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι δεν έχω κάτι προσωπικό με την κα Μούτσου. Το αίσθημα ευθύνης, όμως, προς τους συμπολίτες μου, επιβάλει να ρίξω άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο 2006-2010, που άφησε πίσω της καμένη γη και υπέρογκα χρέη. Είχα δύο επιλογές: είτε να συγκρουσθώ με μία πρώην συνάδελφο είτε να αποκρύψω την αλήθεια από τους δημότες. Επέλεξα να πω τα πράγματα με το όνομα τους, αποστέλλοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία , που αποδεικνύουν τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις, στις αρμόδιες υπηρεσίες.  Το ίδιο έκανα και με τον πρώην κοινοτάρχη Καφηρέα κ. Γιώργο Χουντάση, που κατηγορείται για υπεξαίρεση ποσού 1.306.000 ευρώ. Με τις δικαστικές κινήσεις εναντίον του, καταφέραμε να κατοχυρώσουμε δικαίωμα εγγραφής της προσωπικής του περιουσίας  στο δήμο Καρύστου, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Γεγονός που αυξάνει όχι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου, αλλά δικαιώνει και τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη εναντίον όσων έκαναν κατάχρηση και διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα.  Με τέτοια ζητήματα δεν παίζω. Όχι γιατί έχω κάτι προσωπικό με τα προαναφερθέντα πρόσωπα, αλλά γιατί έχω δώσει όρκο να διαφυλάττω τον δημόσιο πλούτο των δημοτών, καθώς και γιατί πιστεύω ότι οφείλω να υπερασπιστώ την πληγωμένη αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Και επειδή η ατιμωρησία μετατρέπεται σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ κάνοντας τους πολίτες να υποστηρίζουν «όλοι ίδιοι είναι», πρέπει επιτέλους να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.   

Είχα πει ότι πρωταρχικός στόχος αποτελεί η καθαριότητα και η μάχη της καθημερινότητα. Σήμερα, 1 χρόνο μετά, όλοι αναγνωρίζουν ότι η προσφορά της δημοτικής αρχής σε ζητήματα καθαριότητας και καθημερινότητας είναι πρωτόγνωρη, σε μία εποχή μάλιστα με αντικειμενικές δυσκολίες. Το Φεβρουάριο του 2011 ξεκινήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού  και μετά την αποκατάσταση της ΧΑΔΑ Καρύστου, καθώς και της μετατροπής της σε Σταθμό Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και Κομποστοποίησης, θα προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης στην πηγή, κάτι που θα ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση των δημοτών και θα μειώσει το όγκο των μεταφερόμενων απορριμμάτων, επομένως και το κόστος για τους δημότες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω μίας άριστης συνεργασίας με τον δήμαρχο Κύμης - Αλιβερίου διεκδικούμε, απαιτούμε και προχωράμε μπροστά για τον σχεδιασμό ΧΥΤΥ στην Καρυστία. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Δημήτρης Θωμάς έχουμε αποδείξει ότι παραμερίζουμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος προς όφελος του συνόλου.  Πιστεύω να έχει γίνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούμε καμία εναλλακτική πρόταση, πέρα από αυτή που έγινε δεκτή από τα 2 δημοτικά συμβούλια (Καρύστου και Κύμης - Αλιβερίου). Υπεύθυνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι, και θα είναι, οι τοπικές κοινωνίες, και όχι τα οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν  στη διαχείριση των απορριμμάτων παράθυρο κερδοσκοπικής ευκαιρίας.

Ο καθαρισμός ρεμάτων και ποταμών στο σύνολο της επικράτειας του δήμου, με ελάχιστο μάλιστα κόστος μιας και είχαμε την επικουρική βοήθεια του στρατού, θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικά έργα της δημοτικής αρχής.

Ωστόσο, η σημαντικότερη προσφορά της δημοτικής αρχής είναι τα αντανακλαστικά που επέδειξε στην καταστροφική πλημμύρα του Ιουνίου στην Κάρυστο. Μία φυσική καταστροφή που προέκυψε τόσο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και από το γεγονός ότι η Κάρυστος «κάηκε» στην κυριολεξία δύο φορές τα τελευταία χρόνια, 2009 και 2010. Εδώ υπάρχουν υπαρκτές ευθύνες της πρώην Νομαρχίας Ευβοίας, καθώς δεν έδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον για αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση ζημιών. Τον Δεκέμβριο του 2010 το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε την Εύβοια με πόσο περίπου 750.000 ευρώ, λόγω του ότι ο νομός Ευβοίας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφορμή τις φωτιές στην Κάρυστο. Από αυτά τα χρήματα δεν έχει πέσει ούτε 1 ευρώ στην Κάρυστο. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας εκτίμησαν τις ζημιές, της πλημμύρας του Ιουνίου, σε ποσό που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενίσχυση για την επούλωση των πληγών. Βέβαια, πρέπει να αναφέρω ότι μέσω της συνεχιζόμενης επικοινωνίας που έχω με τις αρμόδιες υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας, μου έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, καθώς και ότι θα προχωρήσουν τα δημοπρατημένα έργα της κατολίσθησης στο Καλλιανού και του δρόμου στον Καφηρέα.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι η αντιμετώπιση του ακραίου καιρικού φαινομένου του Ιουνίου, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον αστικό ιστό της πόλης και στην περιφέρεια, αντιμετωπίστηκε με την υπερπροσπάθεια της δημοτικής αρχής και των κατοίκων.  

Στον πρώτο χρόνο της νέας μου θητείας, σε συνεργασία με τους συνεργάτες μου, καταφέραμε να υλοποιήσουμε, να σχεδιάσουμε και να ολοκληρώσουμε τα παρακάτω έργα:
.    Νεκροταφείο Αγίου Νικολάου Μαρμαρίου
.    Επισκευή γέφυρας και οδοποιία στη θέση Πλατανίτσες
. Αντικατάσταση κουφωμάτων από αλουμίνιο πρώην δημοτικού σχολείου Καλυβίων
.   Αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης Κροϋμάδι - Αγία Μαρίνα
.    Συντήρηση αγροτικής οδού Δρυμάρι - Στουππαίοι
.    Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στον Αετό
.    Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στο Κατσαρώνι
.    Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στο Ρεούζι, Στύρα
.    Κατασκευή τεχνικού έργου στη θέση «Μάρμαρα Πηλιάτη»
. Κατασκευή τεχνικού έργου στη θέση «Πέππα» Στουππαίων
.  Εσωτερική διαμόρφωση δημοτικού σχολείου Καλυβίων
. Κατασκευή στεγάστρων αναμονής οικισμών ΔΕ Μαρμαρίου
.  Τεχνικό έργο στα Αλαμανέϊκα για την απορροή των υδάτων
.    Ανάπλαση παραλίας Αλυροποτάμου
.    Συντήρηση αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας
.    Επέκταση Ηλεκτροδότησης οικισμού Καλαμάκι
.    Επισκευή σχολείου Αμυγδαλιάς
.    Επισκευή σχολείου Κομήτου
.    Επισκευή κοινοτικού καταστήματος Αετού
.    Επισκευή Δημαρχείου Καρύστου
.    Αποκατάσταση χωματερών στον τέως Δήμο Στυραίων
.    Ανάπλαση πλατείας Μαρμαρίου
.    Υδροδότηση οικισμού Τσακαίων
.   Έλεγχος ανά μήνα της ποιότητας του πόσιμου νερού σε όλο το Δήμο
.   Εξόφληση σημαντικού μέρους των παλαιών υποχρεώσεων του Δήμου

Υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης "Αλέξανδρος Μπαλτατζής"
.    Οδός Κάψαλα-Νιμπορειό
.    Οδός Ραπταίοι - Μεσοχώρια
.    Ασφαλτοστρώσεις Στύρων
.    Ασφαλτοστρώσεις Νέων Στύρων
.    Ασφαλτοστρώσεις Μεσοχώρια - Αλμυροπόταμο
.    Ασφαλτοστρώσεις Πλατανιστός - Ποτάμι
.    Ασφαλτοστρώσεις Στουππαίοι - Βαρελαίοι
.    Ασφαλτοστρώσεις Στουππαίοι - Δρημάρι
.    Ασφαλτοστρώσεις Καλλιανού
.    Βελτίωση κ ανάπλαση παραλιακού Αετού
.    Βελτίωση κ ανάπλαση παραλιακού Μαρμαρίου

Υποβολή προτάσεων στο ΕΠΠΕΡΑΑ
. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και κατασκευή και αναβάθμιση εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών απόβλητων δήμου Καρύστου
. Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού Καρύστου για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων
. Αναβάθμιση και αύξηση δυναμικότητας βιολογικού καθαρισμού Καρύστου
. Έργα Προσαγωγής Λυμάτων και Βιολογικός Καθαρισμός οικισμού Μαρμαρίου
.    Αποχέτευση Ακαθάρτων και ΕΕΛ οικισμών Ν. Στύρων, Στύρων Δήμου Καρύστου.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε μερικά σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή της νότιας Καρυστίας: από τη μία παρατηρείται μία γενική υποβάθμιση και απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής, ενώ από την άλλη καταγράφεται μία «υπόγεια» προσπάθεια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας, για άναρχη ανάπτυξη (είτε αφορά την ΠΟΑΥ των ιχθυοκαλλιεργειών είτε την περαιτέρω άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων). Στις κινητοποιήσεις του Μαΐου, για την κατασκευή του Β' Δημοτικού Σχολείου και για τη διατήρηση του Νοσοκομείου Καρύστου, σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Η περιοχή έχει γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες, και καλούμαι τους γραφειοκράτες του κέντρου, καθώς και τις ύποπτες υπηρεσίες (όπως το δασαρχείο με το ζήτημα που δημιούργησε με το ιδιοκτησιακό), να ξανασκεφτούν καλά τι πάνε να κάνουν. Μπορεί προσωρινά να αγνοούν τη γνώμη μας, αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι τίποτα δεν θα περάσει χωρίς τη συγκατάθεση μας.   
Τόσο για τις ΑΠΕ όσο και για την ΠΟΑΥ των ιχθυοκαλλιεργειών και για την εύρυθμη λειτουργία των λατομείων, έχουμε πάρει ομόφωνες αποφάσεις, μέσω του δημοτικού συμβουλίου, που πρέπει να γίνουν αποδεκτές και σεβαστές από όλους. Οι αποφάσεις αυτές, γνωστές προς κάθε κατεύθυνση, αποτελούν casus belli τόσο για τη δημοτική αρχή όσο και για τους δημότες. Αποτελεί πρόκληση από τη μία να σχεδιάζουν να μετατρέψουν την νότια Καρυστία σε ένα απέραντο κλουβί και σε μία περιοχή που θα παράγει το μισό δυναμικό ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από ΑΠΕ, και από την άλλη να επιχειρούν να κλείσουν το Ειρηνοδικείο, τη ΔΟΥ Καρύστου, τα ΕΛΤΑ Μαρμαρίου, να υποβαθμίσουν το Νοσοκομείο Καρύστου, να στερούν εδώ και 2 δεκαετίες ένα Δημοτικό Σχολείο από την Κάρυστο. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, είτε αυτές προέρχονται από τις ιχθυοκαλλιέργειες είτε από τις ΑΠΕ, αλλά πρέπει πρώτα να γίνουν σεβαστοί οι όροι που έχουμε θέσει.

Όταν στις τοπικές κοινωνίες προσπαθείς να επιβάλλεις πράγματα δίχως τη συγκατάθεση τους, τότε σπέρνεις ανέμους. Και όσοι σπέρνουν ανέμους, θερίζουν θύελλες.
Υ.Γ: Επιτρέψτε μου μέσα από το blog σας να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, καθώς και σωματική και πνευματική υγεία.

                                                                                                             Με εκτίμηση
                                                                                                     Ο δήμαρχος Καρύστου
                                                                                                         Νικόλαος Μανώλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου