Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Τι θα γίνει με το Πόρτο Λάφια και το Δασονομείο;


Αγωνιούν οι κάτοικοι και ζητούν λύση από τους βουλευτές.
«Να σταματήσει το κράτος να κάνει τον ιδιοκτήτη στη Νότια Καρυστία», δηλώνει ο Δήμαρχος, Νίκος Μανώλης.
«Δεν είμαστε ζούγκλα του Αμαζόνιου», δηλώνουν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων του Πόρτο Λάφια, σε όλους τους τόνους, απατώντας σε έγγραφο του Δασονομείου Χαλκίδας, που χαρακτηρίζει ως δασική την περιοχή, με εξαίρεση μόνο κάποιους μικρούς θύλακες, όπου σε αυτούς το κράτος βλέπει κάποια στοιχεία πολιτισμού.
Στην περιοχή υπάρχει σχέδιο πόλης από το 1969, με 800 άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, εκ των οποίων 100 έχουν οικοδομηθεί με νόμιμες άδειες, με το Δασονομείο όμως, εδώ και 45 χρόνια, να αρνείται να συμβιβαστεί στην ιδέα ότι το Πόρτο Λάφια παρότι αναπτύσσεται σε επικλινή περιοχή και έχει ανεπτυγμένη βλάστηση δεν είναι δασικό.
Πέρυσι τον Ιούνιο, επανήλθε και χαρακτήρισε την περιοχή ως τέτοια και από τότε έχει ανασταλεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα, δεδομένου ότι η πολεοδομία Καρύστου δεν μπορεί να εκδώσει άδειες, αν δεν υπάρχει βεβαίωση του Δασονομείου, η οποία ασφαλώς και δεν χορηγείται.
Οικιστές του Πόρτο Λάφια, οικοπεδούχοι, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, κυρίως του τ. Δήμου Στυρέων, που εκεί έχουν τις περιουσίες τους, είναι οργισμένοι με αυτήν την εξέλιξη και σε επαφές με βουλευτές του Νομού ζητούν να βρεθεί μια λύση άμεσα και να ξεμπερδεύει πια η περιοχή με το ζήλο του Δασονομείου. Όπως επισημαίνουν «η απόφαση αυτή είναι μία σαν τις πολλές που δεν ξέρουμε αν έχουν ως σκοπό, αλλά σίγουρα έχουν ως αποτέλεσμα, την υποβάθμιση της Νότιας Καρυστίας και της ζωής των ανθρώπων, που είτε γεννήθηκαν εδώ είτε την επέλεξαν. Ακυρώνει περιουσίες, πετάει στα σκουπίδια κόπους μιας ζωής και μειώνει πολύ τις ήδη ελάχιστες δυνατότητες που υπάρχουν για να μπορέσει η περιοχή να αντέξει αυτό το δύσκολο παρόν της χώρας και το μάλλον δυσκολότερο μέλλον που έρχεται».
Να σημειωθεί ότι η παύση οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας στο Πότρο Λάφια έχει προς το παρόν άμεσες συνέπειες στα επαγγέλματα που συνδέονται με την οικοδομή, ενώ είναι αυτονόητο ότι η μη οικιστική εξέλιξη θα βλάψει όλη την περιοχή και κυρίως το Μαρμάρι και τα Στύρα, που είναι οι αγορές του Πόρτο Λάφια, με όλους τους οικιστές να κάνουν τις προμήθειες και τα ψώνια τους από εκεί και όχι μόνο κατά τη θερινή περίοδο.
Για το θέμα του δασικού, προ μηνός, οικιστές και κάτοικοι της περιοχής είχαν συνάντηση με το Δήμαρχο Καρύστου, Νίκο Μανώλη, ο οποίος με επιστολή του εξέθεσε το πρόβλημα στο ΥΠΕΚΑ και ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Υπουργείο προκειμένου να δοθεί λύση, αίτημα στο οποίο επανήλθε και τηλεφωνικά ζητώντας συνάντηση με τον Υφυπουργό, Γιάννη Μανιάτη, την οποία ακόμα περιμένει.
«Έχω δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ως πρώην δήμαρχος Μαρμαρίου, για το Πόρτο Λάφια», δηλώνει οργισμένος ο Νίκος Μανώλης «και δεν το έκανα για δασική περιοχή. Το έκανα για μια περιοχή που έχει σχέδιο και για πολίτες που πλήρωναν τέλη και φόρους στο κράτος για τα οικόπεδά τους και τα σπίτια τους και όχι για τις σπηλιές τους σε βουνά και δάση. Δεν μπορεί να έρχεται το κράτος κάθε τόσο και να λέει ότι είναι δασικό και επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτή η μανία του δασονομείου και του κράτους με την Νότια Καρυστία. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουν στην περιοχή μόνο δασικές εκτάσεις και δασικές εκτάσεις που ανήκουν στον κανένα.
Μία με τα νταμάρια, μία με το ιδιοκτησιακό για τις ανεμογεννήτριες, μια με το Πόρτο Λάφια, συνέχεια έχουμε ένα κράτος που είναι εχθρός με όποιον έχει ένα κομμάτι γη και προσπαθεί να κάνει κάτι για να βελτιώσει τη ζωή του. Ας τα βάλει με όλους αυτούς που μας χάλασαν τη ζωή και τη ζωή των παιδιών και των εγγονιών μας και να μας αφήσει ήσυχους να προσπαθήσουμε να αντέξουμε. Η Νότια Καρυστία έχει ιδιοκτήτες στη γη της, έχει νομοταγείς πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους, προσφέρει στην εθνική οικονομία, ως ο μεγαλύτερος φυσικός παραγωγός ρεύματος, και δεν ανέχεται οι άνθρωποί της να αντιμετωπίζονται σαν αεριτζήδες ή σαν καταπατητές. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να πείσουμε γι αυτό με τα λόγια. Καλό θα είναι να μας ακούσουν αυτοί που πρέπει να ακούν τις κοινωνίες. Αν δεν μπορέσουν να το αντιληφθούν με τα αυτιά τους, τότε ίσως να μην πιστεύουν στα μάτια τους βλέποντας το πώς εμείς εδώ κάτω μπορούμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, απέναντι σε όποιους συνέχεια και συστηματικά το αμφισβητούν».

Πηγη: http://karystiapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου