Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Βόρεια Κορέα: Δεν αλλάζει η πολιτικής μας


H Πιονγκιάνγκ δήλωσε ότι η Σεούλ θα πληρώσει γιας "αμαρτίες" που διέπραξε κατά τη διάρκεια της κηδείας του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Iλ
Η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε, με σκληρή γλώσσα, μέσω της επιτροπής εθνικής άμυνας, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό την μέχρι τώρα πολιτική της, παρά τη διαδοχή του θανόντα ηγέτη, Κιμ Γιονγκ -Ιλ, από το γιο του, Κιμ Γιονγκ - Ουν, ο οποίος ανακηρύχθηκε "ανώτατος ηγέτης" της χώρας.
'Οπως μετέδωσε το πρακτορείο KCNA "Δηλώνουμε με κάθε επισημότητα και περηφάνεια σε όλους τους ανόητους πολιτικούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των μαριονετών που διοικούν τη Νότια Κορέα, ότι από την πλευρά μας δεν θα πρέπει να περιμένουν την παραμικρή αλλαγή (στον τρόπο διακυβέρνησης)".
Χθες, τελευταία ημέρα πένθους για τον Κιμ Γιονγκ - Ιλ, η Βόρεια Κορέα, στη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Πιονγκιάνγκ, ανακήρυξε και επισήμως ως ανώτατο ηγέτη της τον Κιμ Γιονγκ - Ουν. Ο Κιμ Γιονγκ - Ναμ, με την ιδιότητα του τύποις αρχηγού κράτους, στην ομιλία του έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ασκήσει και ο διαδοχος Κιμ Γιονγκ - Ουν, τονίζοντας πως "Μια τόσο απρόσμενη και πρόωρη αναχώρηση, είναι η πιο μεγάλη και απίστευτη απώλεια για το κόμμα μας και την επανάσταση" και επισημαίνοντας πως ο πατέρας του συνέβαλλε στην "ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα στον 21ο αιώνα".
Στο μεταξύ , η Πιονγκιάνγκ δήλωσε ότι η Σεούλ θα πληρώσει για τις "αμαρτίες" που διέπραξε κατά τη διάρκεια της κηδείας του ηγέτη Κιμ Γιονγκ - Ιλ, μέσω του προδότη προέδρου της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ - Μπακ .
Η Πιονγκγιανγκ απειλεί με αντίποινα τη Σεούλ προφανώς με αφορμή την αποστολή φυλλαδίων την ημέρα της κηδείας του Κιμ Γιονγκ - Ιλ, όπου γίνεται έκκληση για εξέγερση κατά της δυναστείας των Κιμ.

Πηγή: http://www.24h.gr/section/kosmos/boreia-korea-den-allazei-i-politikis-mas

Πόσο αυξάνεται το ρεύμα από την Κυριακή


 Συνολική επιβάρυνση 9,2% και 3% από την 1η του μήνα.
Εκτός αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος μένουν 265.000 φτωχά νοικοκυριά που έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ ακόμη 100.000 βρίσκονται στην “ουρά” και οι αιτήσεις τους εξετάζονται. 
 
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενέκρινε μεσοσταθμικές αυξήσεις 9,2%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, γεγονός που σημαίνει ότι από τη νέα χρονιά οι αυξήσεις θα είναι 12,2%, καθώς στο ποσοστό πρέπει να προστεθεί η μεσοσταθμική αύξηση 3% του Τέλους ΑΠΕ, που έχει αποφασιστεί τις περασμένες εβδομάδες. 
 
Αιτιολογώντας τις αυξήσεις στα τιμολόγια ο υπουργός τόνισε ότι: “Η κατάσταση και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο  ΥΠΕΚΑ από την διοίκηση της επιχείρησης και την ΡΑΕ δείχνουν ότι πάρα πολύ σύντομα η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δανειακές της  υποχρεώσεις, ενώ η κερδοφορία της βρίσκεται σε κίνδυνο”. 
 
Σημειώνεται πως το συσσωρευμένο χρέος της ΔΕΗ είναι στο τέλος του 2011 4,5 δις ευρώ.
Η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση των τιμολογίων μεσοσταθμικά κατά  περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, για το οποίο έχει ήδη  ανακοινωθεί από την ΡΑΕ μια αύξηση που επιβαρύνει το λογαριασμό της  ΔΕΗ περίπου 3%. Η εισήγηση της ΡΑΕ πρότεινε αυξήσεις στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια 16%, ενώ το υπουργείο ενέκρινε 9,2%. 
 
Αναφερόμενος στο αίτημα της ΔΕΗ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε θες ότι: “Μια τέτοια συνολική αύξηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τόσο γιατί είναι αδιανόητη] μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το υπουργείο θεωρεί ότι δεν έχει  εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των  αποτελεσμάτων της επιχείρησης”. 
 
Μάλιστα ζητάει:
  • Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων.
  • Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους
  • Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και  πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και  κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)
  • Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο
  • Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή.
  • Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων.
  • Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα  τιμολόγια της ΔΕΗ.
Πάντως από την αύξηση του 9,2%, μόνο το 1,1% είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ. Το υπόλοιπο αφορά στην αύξηση του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (3,5%), και στις επιπτώσεις από τους φόρους (2,6% από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9% από το τέλος λιγνίτη, και 1,1% από το ΦΠΑ).

Πηγή: http://www.24h.gr/section/energeia/poso-auxanetai-reuma-apo-tin-kuriaki

Σε “πορτοκαλί” συναγερμό η Αλάσκα


Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία από το Reuters.Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία από το Reuters.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αλάσκα, καθώς εκρήξεις σε ηφαίστειο δημιουργούν ανησυχία στις αρχές. Όπως μεταδίδει το CNN ήδη ένα μεγάλο σύννεφο τέφρας έχει μεταφερθεί μετά από έκρηξη στο ηφαίστειο clevelant, ενώ η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι νέες εκρήξεις θα μπορούσαν να φέρουν νέες ποσότητες τέφρας. 
 
Σημειώνεται ότι η υπηρεσία είχε προειδοποιήσει από τον Σεπτέμβριο για την κινητικότητα του ηφαιστείου. 
 
Το σύννεφο κινείται νοτιοανατολικά.

Πηγή: http://www.24h.gr/section/kosmos/se-portokali-sunagermo-i-alaska

Σε τροχιά διάσπασης το ΠΑΣΟΚ



 
Με διαθέσεις μετωπικής σύγκρουσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου θα προσέλθουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου στην Ιπποκράτους την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το ανώτερο όργανο του κόμματος. Αναμένοντας την εισήγησή του τις τελευταίες ημέρες γίνονται ασκήσεις επί χάρτου στα αντιπολιτευτικά στρατόπεδα, ενώ καθημερινά ενισχύεται η ιδέα της διάσπασης.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει άλλα περιθώρια παρά να ανοίξει τα χαρτιά του και να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διαδικασιών για τις εσωκομματικές εκλογές, αν δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει την ενότητα του κόμματος. Τα κορυφαία στελέχη έδειξαν στην συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου να συμφωνούν μεταξύ τους στην επίσπευση των διαδικασιών, όμως ο εκπρόσωπος του κ. Παπανδρέου, κ. Πάνος Μπεγλίτης αμέσως μετά δεν απέκλεισε την περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να προτείνει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών μετά τις εθνικές.


Σε μια τέτοια περίπτωση μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δηλώνουν σε συνομιλητές τους πως θα διαφωνήσουν και θα καταψηφίσουν την πρότασή του. Έτσι κορυφαία στελέχη ήδη κινούνται στον αστερισμό της αποχώρησης διαισθανόμενα, όπως λένε, ότι ο κ. Παπανδρέου τους εμπαίζει από την ημέρα της παραίτησής του.

Μετά την συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου και την «θολή» τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου, άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των πρωτοκλασάτων που πρόκειται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικασία.

Πολλά κορυφαία στελέχη επικοινώνησαν με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις τους. Σχεδόν τα μισά από τα μέλη εκφράζουν ανοιχτά την άποψή τους για αλλαγή ηγεσίας, ενώ την ίδια στιγμή απορρίπτουν το σενάριο της διαρχίας, δηλαδή άλλου προέδρου και άλλου υποψήφιου πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα βόλευε μόνο τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα παρέμενε στην αρχηγία του κόμματος, χωρίς να εισπράξει άμεσα την φθορά μιας εκλογικής ήττας, αφού ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα είναι άλλος. Κάτι τέτοιο δύσκολα θα προχωρήσει, μιας και διαθέσιμο εύκολο θύμα δύσκολα θα βρεθεί.
 
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=168290 

«Μακάρι να μας ζητήσουν ονόματα…»

Αμετακίνητοι στη στάση τους οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς:

 
Διερεύνηση-express των καταγγελιών των δύο οικονομικών εισαγγελέων κυρίων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, που παραιτήθηκαν μιλώντας για «οργανωμένα συμφέροντα» που τους εμπόδιζαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ζήτησε από τη φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος έτσι ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να μπορούν να εκφράσουν έγκαιρα τις απόψεις τους.

Ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας: τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Διονύσιο Λασκαράτο και τη γενική επίτροπο Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κυρία Ελένη Διακομανώλη. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και σε αυτή συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο υπουργός Επικρατείας και τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτηση αφορούσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα της παραίτησης των δύο εισαγγελέων, με όλους τους παρευρισκόμενους ανώτατους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να ομονοούν πως οι καταγγελίες των κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη είναι πολύ βαριές και πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποια είναι τα «οργανωμένα συμφέροντα» για τα οποία μιλούσαν. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, οι εξηγήσεις πρέπει να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες. Να σημειωθεί ότι τη σχετική έρευνα έχει αναλάβει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φώτης Μακρής.

«Μακάρι να μας ζητήσουν ονόματα» απαντούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς, που φέρονται αποφασισμένοι να κατονομάσουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προέβλεπε την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης, πλέον των «οργανωμένων συμφερόντων» που καταγγέλλουν στην επιστολή της παραίτησής τους, επικαλούνται το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Επίσης, υποστηρίζουν ότι πάλευαν μόνοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο στον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής και του οργανωμένου εγκλήματος χωρίς καμία υποστήριξη (ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή). Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν είχαν στο γραφείο τους ούτε φαξ!


Το πολυνομοσχέδιο

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων, επί τάπητος τέθηκε και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για «δίκαιη δίκη και αντιμετώπιση του φαινομένου της αρνησιδικίας». Κατά πληροφορίες, ελέχθη από ανώτατους δικαστές ότι το πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει θετικές ρυθμίσεις.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί περιέγραψαν στον πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο τους, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν τεράστια κενά εξαιτίας της εργασιακής εφεδρείας των δικαστικών υπαλλήλων.
 
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=168295

Σύνθεση Διοικητικής Επιτροπής Επιμελητηρίου Εύβοιας



Παναγιώτης Σίμωσης

Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 9-12 Δεκεμβρίου 2011, για την ανάδειξη Νέας Διοίκησης του Επιμελητηρίου Εύβοιας, το Νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Τετάρτη 28.12.2011, υπό την προεδρία του ανακηρυχθέντος Προέδρου αυτού, κ. Παναγιώτη Σίμωση, για την εκλογή των λοιπών Μελών της Νέας Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου.

Από τις σχετικές διαδικασίες, εκλέχτηκαν για τα αντίστοιχα αξιώματα οι παρακάτω:|

Α΄ Αντιπρόεδρος: Γεροντίτης Ιωάννης,

Β΄ Αντιπρόεδρος: Σταθόπουλος Ιωάννης,

Γενική Γραμματέας: Αγιοστρατίτη Παρασκευή,

Οικονομικός Επόπτης: Κούκουζας Ευάγγελος.

Ο επανεκλεγής Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτης Σίμωσης, δήλωσε ότι σε μια περίοδο κρίσιμη και εξαιρετικά δυσχερή για την επιχειρηματικότητα και την αγορά, σε μια εποχή απαξίωσης των θεσμών, τα μέλη του Επιμελητηρίου Εύβοιας με αντίπαλο την βαθιά ύφεση, με την μεγάλη συμμετοχή τους στις εκλογές, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και την στήριξη τους στον Επιμελητηριακό θεσμό, γεγονός που δίνει δύναμη στην νέα Διοίκηση, να συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά το έργο του Φορέα αλλά και τις προσπάθειες για αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων του τόπου μας.

Ο κ. Παναγιώτης Σίμωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά "H νέα Διοίκηση θα εκφράζει και θα αναδεικνύει την εξωστρέφεια, την ανανέωση, τη διαφάνεια και τη συλλογικότητα. Θα εφαρμόσει εκείνες τις δράσεις, που θα αναδείξουν το Επιμελητήριο κυρίαρχο όργανο έκφρασης του επιχειρηματικού χώρου και θα δρα πάντοτε με γνώμονα την διασφάλιση της συνέχειας και της σταθερότητας. Σκοπός της θα είναι η αναβάθμιση του Επιμελητηριακού θεσμού, η διεύρυνση της συνεργασίας με όλους τους φορείς και η αξιοποίηση των ευκαιριών - μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται - που θα δώσουν νέα προοπτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση".

Πηγή: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=14498

Με το νέο έτος οι αποφάσεις για τον Τ.Λιάσκο

Α. Λιάσκος

Συζητήσεις και σκέψεις υπάρχουν σχετικά με συμμετοχή του πρώην Υφυπουργού, Τάσου Λιάσκου στις εθνικές εκλογές του 2012. Ωστόσο προς το παρόν, δεν έχει αποφασίσει αν τελικά θα εμπλακεί και πάλι.

Πρόσφατα τον συναντήσαμε στη Χαλκίδα, τον πρώην βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ, Αναστάσιο Λιάσκο, ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος με την πολιτική - οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Το σίγουρο είναι πως υπάρχει η σκέψη αλλά όχι η απόφαση ακόμα για συμμετοχή του στις εθνικές εκλογές. Αυτή αναμένεται με το νέο έτος....

Πηγή: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=14509

Συμεών Κεδίκογλου: Να λέμε αλήθειες παντού και να μπει «νέο αίμα»


Συμεών Κεδίκογλου


Άρθρο του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ,Συμεών Κεδίκογλου στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Τομές με το παρελθόν» (28/12/11).
Μιλώντας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει: «…όταν η κατάσταση έγινε πραγματικά δύσκολη και για πρώτη φορά κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει και όχι να μοιράσει χρήματα με δανεικά, η έλλειψη προετοιμασίας, προτεραιοτήτων, η απόφαση πού και με ποιους θα πάμε, η έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης έφεραν δημοσκοπικά τα ποσοστά που πληγώνουν όλους όσοι αγωνίστηκαν γι’ αυτό που λέμε «δημοκρατική παράταξη».
Για το θέμα της ηγεσίας, ξεκαθάρισε: «Πλατφόρμα ιδεών και συγκεκριμένο χάρτη για την επίλυση των προβλημάτων πρέπει να καταθέσουν και οι υποψήφιοι αρχηγοί στις εσωκομματικές εκλογές (πριν από τις εθνικές, αυτό είναι αυτονόητο για όποιον αφουγκράζεται τη βάση και την κοινωνία). Συντεταγμένα, με εκλογή από τη βάση, που θα δώσει την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά και θα επιφέρει εκτόνωση στα όσα προηγήθηκαν.»
Και έκλεισε λέγοντας: «Λέμε αλήθειες παντού και φροντίζουμε να μπει «νέο αίμα». Διαφορετικά, όποιος και να πάρει τα κλειδιά, κινδυνεύει να κλείσει και την πόρτα (τελευταίος)
 
Πηγή: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=14517

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2011 όπως παρουσιάστηκαν στο ίντερνετ


 Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2011 όπως παρουσιάστηκαν στο ίντερνετ


Δείτε σε ένα βίντεο περίπου τριών λεπτών τα σημαντικότερα γεγονότα του 2011 όπως μεταδόθηκαν μέσω του ίντερνετ. 
Αξίζει να το δείτε, είναι πέρα για πέρα συναρπαστικό.





Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2011 από το LIFE


Αυτή η χρονιά το είχε όλα. Πολέμους, επαναστάσεις, συλλήψεις δικτατόρων (Καντάφι) και τρομοκρατών (Μπιν Λάντεν), βασιλικούς γάμους (London), την γέννηση ενός κράτους (Νότιο Σουδάν), ταραχές (Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και σε πολλά πολλά άλλα μέρη), επαναστάσεις (Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη, Συρία)… και να ήταν μόνο αυτά;
Το περιοδικό Life κάθε χρόνο μαζεύει τα καλύτερα φωτογραφικά στιγμιότυπα της χρονιάς που πέρασε. Έτσι και φέτος, διάλεξε τις 105 καλύτερες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα του 2011.

Κάποιες από αυτές είναι πολύ σκληρές, όσο σκληρά ήταν και τα γεγονότα κατά την διάρκεια των οποίων τραβήχτηκαν. Κάποιες άλλες είναι τόσο χαριτωμένες και μοναδικές, που δεν έχει σημασία αν ανήκουν σε αυτή τη χρονιά που πέρασε. Μία από αυτές, είναι η γατίσια έκδοση του γνωστού … Αδόλφου που βλέπετε πιο πάνω. Το μικρό γατί που μοιάζει με τον Αδόλφο Χίτλερ φωτογραφήθηκε στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στην προσπάθεια ενός φωτορεπόρτερ να περάσει στη χώρα και να καλύψει τις διαμαρτυρίες των πολιτών εκεί…
Πιστεύουμε όμως, πως η φωτογραφία της χρονιάς του 2011, είναι αυτή του νεαρού ζευγαριού που φιλιέται κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο Βανκούβερ του Καναδά. Είναι το στιγμιότυπο που αντικρίσαμε και σκεφτήκαμε αμέσως πως, ότι κι αν συμβαίνει στον κόσμο, όσος χαμός κι αν γίνεται γύρω μας, κάποια πράγματα, όπως ο έρωτας βρίσκουν χώρο παντού. Ίσως, στις δύσκολες στιγμές που έρχονται με την νέα χρονιά, το μόνο που μπορεί να μας κρατά ζωντανούς και δυνατούς είναι η ελπίδα για τα αισθήματα και τις δυνατότητές μας. Αυτή λοιπόν είναι φωτογραφία του 2011 που εμείς θα κρατήσουμε και για το 2012.
Δείτε παρακάτω και τα 105 στιγμιότυπα του LIFE και πείτε μας. Ποια είναι το «καρέ του 2011» για εσάς;



Πηγή: http://www.digitallife.gr/oi-kalyteres-fwtografies-tou-2011-apo-to-life-53403/

Αλμανάκ: 28 Δεκεμβρίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.
1895: Ο γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή ακτίνων Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμήν του.
1904: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη του καιρού, σε εφημερίδα του Λονδίνου.
1909: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνει από την Κρήτη στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.
1918: Οι γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζουν για πρώτη φορά σε γενικές εκλογές.
1973: Ο ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κυκλοφορεί το αριστούργημά του Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ.

Γεννήσεις

1775: Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, γνωστότερος ως Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, ελβετός φιλέλληνας. Πρόσφερε χρήματα για τον αγώνα των Ελλήνων και υποστήριζε την ιδέα για την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας ονομάστηκε επίτιμος διοικητής. (Θαν. 5/2/1863)
1903: Τζον Φον Νόιμαν, αμερικανός μαθηματικός, με σημαντική συνεισφορά στην κβαντική φυσική, τη μετεωρολογία, τη λογική και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. (Θαν. 8/2/1957)
1962: Μισέλ Πετρουσιανί, γάλλος πιανίστας της τζαζ. (Θαν. 6/1/1999)

Θάνατοι

1937: Μορίς Ραβέλ, γάλλος συνθέτης. (Μπολερό, Εικόνες από μια έκθεση) (Γεν. 7/3/1875)
1971: Μαξ Στάινερ, γερμανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. (Γεν. 10/5/1888)
1984: Σαμ Πέκινπα, αμερικανός σκηνοθέτης. (Αγρία Συμμορία) (Γεν. 21/2/1925)
 
Πηγή: http://www.sansimera.gr/almanac/2812

Προσωρινή μεν, λύση δε στο πρόβλημα με τις φοιτητικές εστίες


Παράταση στην διαχείριση των φοιτητικών εστιών από το υπουργείο Παιδείας, δίνει προς στιγμήν "ανάσα" στο πρόβλημαΠαράταση στην διαχείριση των φοιτητικών εστιών από το υπουργείο Παιδείας, δίνει προς στιγμήν "ανάσα" στο πρόβλημα
Δεν θα μεταφερθούν τελικά στην αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Νεότητας (ΕΙΝ) των Πανεπιστημίων οι φοιτητικές εστίες, για τους επόμενους έξι μήνες. 
Αυτό αποφασίστηκε μετά την συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώση Πελεγρίνη, και Πολυτεχνείου, Σίμο Σιμόπουλο. 
Όπως έγινε γνωστό, οι εστίες θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, παρά την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) που είχε μέχρι τώρα την διαχείρισή τους. Το πρόβλημα ανέκυψε από τους πανεπιστημιακούς, καθώς δεν έχουν, όπως υποστηρίζουν, τα απαραίτητα για να διαχειριστούν τις κατοικίες των φοιτητών, στο ΕΙΝ. 
Η διαχείριση θα παραμείνει μέχρι τον Αύγουστο στο υπουργείο, με σκοπό να εξομαλυνθεί μέχρι τότε η λειτουργία τους και να τακτοποιηθούν τα όποια προβλήματα, πριν τα αναλάβει ο φορέας των Πανεπιστημίων. 
Επίσης, τα πανεπιστήμια φέρονται να δέχονται να αναλάβουν το προσωπικό των φοιτητικών εστιών, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το καθεστώς εφεδρείας από τον νέο χρόνο.
 
Εξάλλου, ο κ. Αρβανιτόπουλος, μετά την γνωστοποίηση της παραίτησης από το προεδρείο της συνόδου πρυτάνεων, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ρέμελη, καλεί για αύριο στο γραφείο του το διευρυμένο προεδρείο της Συνόδου για να συζητήσουν την πορεία εφαρμογής του νόμου για τα πανεπιστήμια.
 
Πηγή: http://www.24h.gr/section/ellada/prosorini-men-lusi-de-sto-problima-me-tis-foititikes-esties

Παραίτηση-βόμβα των δυο οικονομικών εισαγγελέων


Του Παναγιώτη Στάθη 


Παραίτηση βόμβα υπέβαλαν πριν από λίγη ώρα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς της χώρας, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπρατταν το καθήκον τους στο νευραλγικότερο πόστο της Εισαγγελίας Εφετών σε συνθήκες ασφυκτικής οικονομικής κρίσης οι οποίες θέτουν σε πρώτο πλάνο την είσπραξη εσόδων μέσω της δικαιοσύνης.


Οι δυο εισαγγελείς με επιστολή τους στον εποπτεύοντα του έργου τους αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, του γνωστοποιούν ότι υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και ζητούν την αντικατάστασή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.


Η παραίτηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι από την έως τώρα αντιμετώπισή τους, καθώς δεν τους έχουν παρασχεθεί οι αναγκαίες υποδομές για την άσκηση των καθηκόντων τους.


«Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ΄ υπαγόρευση», φέρονται να υποστηρίζουν στην επιστολή τους και συνεχίζουν: " πολλώ μάλλον δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».


Το σχέδιο νόμου και τα «συμφέροντα» 


Νομικές πηγές πάντως εκτιμούν πώς ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλεψη σε τροπολογία του νέου νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη που αναθέτει το ρόλο τους σε ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς και απλώς να "πρόλαβαν" να παραιτηθούν. Οι ίδιοι αποδέχονται την ύπαρξη σχετικής τροπολογίας και αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ήδη τους κοινοποιήθηκε και σε αυτό «όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας". Αναφέρουν δε πως "ουδέποτε διεκδίκησαν θέσεις και αξιώματα ως αυτοσκοπό".


Στην επιστολή τους οι δύο εισαγγελείς τονίζουν ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, «παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του Εν Ελλάδει οικονομικού εγκλήματος». Όπως τονίζουν "αποδεχτήκαμε ασθμένως τον διορισμό μας εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφορά και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας. Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί ούτε να εξασφαλίσουμε τις ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα πάντα την νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».


Πολιτικές Αιχμές 


Η κίνηση των δύο εισαγγελέων έχει σαφείς πολιτικές διαστάσεις καθώς στην επιστολή κατά πληροφορίες αφήνουν σαφείς αιχμές για συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκαν. Να θυμίσουμε πως εξέταζαν τις υποθέσεις των CDS , την ΕΛΣΤΑΤ, τις καταγγελίες Κουσελά για τη λίστα των φοροφυγάδων κλπ. Επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν χειριστεί μεγάλες υποθέσεις, όσον αφορά στο οικονομικό έγκλημα και είχαν πρωταγωνιστήσει στη σύλληψη οικονομικών παραγόντων για χρέη στο Δημόσιο, ενώ διέταξαν την διερεύνηση των όρων δανειοδότησης από τράπεζες των δύο κομμάτων εξουσίας, της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, οι δύο εισαγγελείς ανέμεναν να τους μεταβιβαστεί ολοκληρωμένη δικογραφία που αφορά πρωταγωνιστή στο μείζον οικονομικό σκάνδαλο των υποβρυχίων. Προ ημερών εκλήθη να καταθέσει ως ύποπτος ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών Κ. Καπελέρης σχετικά με καταγγελλόμενη κωλυσιεργία στην επιβολή προστίμων σε εταιρείες καυσίμων κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Η συγκεκριμένη έρευνα διατάχτηκε μετά από καταγγελίες του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη. Ο ίδιος μέρες αργότερα σε δημόσια καταγγελία του, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τη φοροδιαφυγή, αποκάλυψε πως εξακολουθεί να ισχύει η διαφθορά στις εφορίες και πως το σύστημα «λαδώματος» των εφοριακών είναι της τάξεως του 4-4-2. Δηλαδή 40% στον φορολογούμενο που πηγαίνει στις εφορίες, το 40% στον ιδιώτη φορολογούμενο και μόλις το 20% στο κράτος. Κατόπιν τούτου, διετάχθη νέα δικαστική έρευνα σχετική με τις καταγγελίες του ειδικού γραμματέα.


Τι απαντούν Βενιζέλος - Παπαϊωάννου


Με αφορμή την παραίτηση των κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:


"Με θεσμική έκπληξη πληροφορηθήκαμε από αναρτήσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης ότι οι αντεισαγγελείς εφετών κ.κ. Γρηγόριος Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, επιφορτισμένοι, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, με τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, υπέβαλαν προς τον εποπτεύοντά τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικ. Παντελή την «παραίτησή» τους από τα καθήκοντα αυτά. Ως αιτία της κίνησής τους αυτής φέρεται, σύμφωνα με τις παραπάνω «πηγές», το γεγονός ότι «ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας».


Με τη δημόσια αυτή κίνηση των παραπάνω αντεισαγγελέων εφετών επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους. Αυτό πλήττει βαθειά το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς ως παρέμβαση στο έργο τους εκλαμβάνεται η δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει προς τη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα αναλαμβάνει, αντί για αντεισαγγελέας εφετών, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου!
Άρα, η ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό εκλαμβάνεται από τους δύο παραπάνω αντεισαγγελείς εφετών ως προσβολή και ως παρέμβαση, την οποία προφανώς θα ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μήπως οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και ο επικεφαλής τους Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχουν μικρότερο ζήλο, παρέχουν περιορισμένα εχέγγυα ανεξαρτησίας και είναι επιρρεπείς στη συγκάλυψη οικονομικών εγκλημάτων ή δεκτικοί εξωθεσμικών παρεμβάσεων;
Η αλήθεια είναι ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο είχε εκπονηθεί προσχέδιο διάταξης, μεταξύ πολλών άλλων και για την ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μάλιστα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής που συνήλθε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, ετέθη το ερώτημα αν θα ήταν προτιμότερο για λόγους δικονομικούς, αλλά και λειτουργικούς, να τοποθετηθεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως Οικονομικός Εισαγγελέας. Το ερώτημα αυτό απετέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην οποία μετείχε ο αντεισαγγελέας εφετών κ. Πεπόνης, αλλά και οι παριστάμενοι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδης και πρώην αντεισαγγελέας εφετών κ. Διώτης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, που θεώρησαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά ως έχει.
Επιπλέον αυτού, το σχετικό προσχέδιο ετέθη υπόψη του κ. Πεπόνη για να διατυπώσει και εγγράφως την άποψή του, χωρίς να έχει διαμορφωθεί σε κανένα πολιτικό επίπεδο κυβερνητική απόφαση για την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Συνεπώς, η βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση των δύο αντεισαγγελέων εφετών, που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι θεσμοί δυσλειτουργούν και συνιστά παρέμβαση στα καθήκοντά τους ακόμη και η σκέψη να ανατεθούν τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνιστά σαφή προσβολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και θέτει σημαντικά ζητήματα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης, επί των οποίων είναι βέβαιον ότι θα επιληφθεί αμέσως ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο υπαινιγμούς και αοριστίες και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς τεταγμένους στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής με την ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων και είναι κρίμα να δημιουργούνται τώρα εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.
Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα «υπαγόρευσης ή απαγόρευσης» στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλει στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο".


Πηγή:www.capital.gr

Στο ρυθμό της αντίδρασης της Τούρλα η Κάρυστος


tourla Την αντίδραση της Γεωργίας Τούρλα, οσονούπω τέως Αντιδήμαρχου Καρύστου, περιμένει η Κάρυστος, μετά την «παραίτησή» της την παραμονή των Χριστουγέννων από το Δήμαρχο Καρύστου, Νίκο Μανώλη, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης στο in-karystos.gr.
Ο τρόπος που έγινε και τα όσα ειπώθηκαν, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα την κ. Τούρλα, η οποία φέρεται να λέει ότι θα απαντήσει πάρα πολύ σύντομα, στα όσα είπε ο Δήμαρχος στις 24/12, και τα οποία προκάλεσαν και ιδιαίτερη αίσθηση στους θεατές. Αυτό δείχνουν και τα στατιστικά επισκεψιμότητας των μερών της συνέντευξης ( δεν γινόταν τεχνικά να ανέβει ολόκληρη στο διαδίκτυο για αναπαραγωγή), δεδομένου ότι το 3ο και το 5ο μέρος,, στα οποία κυκλοφόρησε ότι είναι οι αναφορές για την δημοτική σύμβουλο, έχουν τους περισσότερους επισκέπτες.
Η επιλογή της κ. Τούρλα να μην έχει απαντήσει μέχρι τώρα έχει τριχοτομήσει, όχι απαραίτητα ισομερώς, την τοπική κοινωνία και οι 3 απόψεις που ακούγονται θα μπορούσαν να αποδοθούν με τα «καλά έκανε και δεν απάντησε εν βρασμώ», «έπρεπε να μιλήσει αμέσως», «αν είχε κάτι διαφορετικό να πει, θα είχε μιλήσει».
Όσον αφορά την ανεξαρτητοποίησή της, μάλλον θεωρείται δεδομένη μετά το «αν θέλει μπορεί να φύγει και από την παράταξη» του Δημάρχου, φράση με την οποία ουσιαστικά της ζητά να το κάνει. Έτσι, η εσωτερική αντιπολίτευση, που ανέφερε ο Δήμαρχος ότι έκανε η πρώην Αντιδήμαρχός του, θα γίνει εξωτερική, με τους περισσότερους να στοιχηματίζουν ότι θα είναι και πολύ σκληρή.
Οι λόγοι απομάκρυνσής της σαφώς και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη στάση που ο Δήμαρχος είπε ότι κράτησε η Γεωργία Τούρλα στην υπόθεση Ξυπόλητου, τονίζοντας ότι με τα λεγόμενά της τον εξέθεσε και ως Δήμαρχο και ως άνθρωπο. Οι αναφορές του σε μη αποδοτικότητά της ως Αντιδημάρχου και η δήλωσή του ότι τορπίλιζε το έργο της δημοτικής αρχής δείχνουν ότι ο Δήμαρχος είχε «θέμα» με την δημοτική σύμβουλο, επιβεβαιώνοντας όσους έκαναν λόγο σε «κοινωνικά πηγαδάκια» ότι από καιρό υπήρχε τυπική μόνο σχέση μεταξύ τους.
Σχεδόν όλοι περιμένουν ότι η αντίδραση της κ. Τούρλα θα γίνει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που όταν κάτι λέγεται πολύ, «καίγεται». Όμως ο χρόνος της απάντησης, πέρα από το γεγονός ότι δίνει τροφή για διάφορα σχόλια, δεν έχει τόση σημασία όσο αυτή καθαυτή η απάντηση και αυτήν περιμένει η τοπική κοινωνία.
Οι κατηγορίες του Δημάρχου καλώς ή κακώς έβαλαν την κ. Τούρλα σε δύσκολη θέση απέναντι στους πολίτες, που άκουσαν ότι εκλεγμένη και μάλιστα πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος στην Κάρυστο, τορπιλίζει το έργο της Διοίκησης, που πάντα, τουλάχιστον ονομαστικά, στη συνείδηση των πολιτών το έργο της όπως και κάθε Δημοτικής Αρχής έχει ως στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της.
Οι δύο επιλογές που έχει η κ. Τούρλα είναι αυτοφυείς. Η θα πρέπει να πείσει ότι δεν ήταν η εσωκομματική αντιπολίτευση με τη διάσταση που έδωσε ο Δήμαρχος σ αυτόν το χαρακτηρισμό - μια διαφορετική οπτική ενσωματωμένη στην τελική απόφαση θετικό είναι -ή να πει στον Καρυστινό λαό αν υπήρχαν άλλες διαφωνίες και ποιες ήταν αυτές και να δώσει τη δική της εξήγηση γιατί ο Δήμαρχος τις εκλαμβάνει ως εσωκομματική αντιπολίτευση και ως παρεμπόδιση.

Πηγή: http://karystiapress.gr/topika-nea/sto-ruthmo-tis-antidrasis-tis-tourla-i-karustos.html

Βηθλεέμ: Συμπλοκές με... σκούπες ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και Αρμένιους

Αφορμή το καθάρισμα του Ναού


Ελληνορθόδοξοι και Αρμένιοι μοναχοί συνεπλάκησαν μέσα στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όταν οι μεν κατηγόρησαν τους δε για παραβίαση των αυστηρά καθορισμένων χώρων αρμοδιότητας μέσα στο Ναό. Οι μοναχοί άρχισαν να λογομαχούν για τις περιοχές που μπορούν να καθαρίσουν. Πολλοί μάλιστα πήραν τις σκούπες τους και άρχισαν να τις πετούν ο ένας στον άλλον.

Αφορμή ήταν το καθάρισμα του Ναού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων που είναι σε λίγες ημέρες γιατί στη Βηθλεέμ εορτάζονται με το παλιό (ιουλιανό) ημερολόγιο.

Στα επεισόδια επενέβη η παλαιστινιακή αστυνομία που μπήκε μέσα στο Ναό με γκλομπ για να επιβάλει την τάξη.

Παρόμοια επεισόδια είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν -η παλαιστινιακή αστυνομία λέει ότι γίνονται κάθε χρόνο- ενώ συμπλοκές σημειώνονται το Πάσχα στο Ναό της Ανάστασης στην Ιερουσαλήμ.

Το Ναό πάνω από το σημείο όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός μοιράζονται Ελληνορθόδοξοι, Καθολικοί και Αρμένιοι αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς για το τι μπορεί να κάνει κάθε ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων που μπορεί να επισκευάσει ή ακόμα να καθαρίσει.

Όπως επισημαίνει το Associated Press οι διαφωνίες των τριών πλευρών για το ποιος θα πληρώσει για τις αναγκαίες επισκευές στο εσωτερικό καθυστερούσαν τα έργα για χρόνια με αποτέλεσμα ο Ναός να έχει πλέον σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο η Παλαιστινιακή Αρχή κατάφερε να βρει σημείο συμφωνίας και έτσι τα έργα στην οροφή θα αρχίσουν μέσα στο 2012. 
 
Πηγή: http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4683253

Πέθανε η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη


Σε ηλικία μόλις 50 ετών απεβίωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη, η οποία έπασχε από καρκίνο. Η ερωτική ταινία «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» με τους Γιώργο Χωραφά και Θέμιδα Μπαζάκα έγινε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της. Η κηδεία της Λουκίας Ρικάκη, θα γίνει την Παρασκευή.
Η Λουκία Ρικάκη, διευθύντρια και ψυχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Υγείας «Ιπποκράτης» και του Ecofilms της Ρόδου, υπήρξε μεταξύ άλλων, παραγωγός της πιο πρωτοποριακής, την δεκαετία του 1980, νεανικής τηλεοπτικής εκπομπής για τις τέχνες, τα «Χρώματα».
Πριν λίγους μήνες στο Φεστιβάλ της Χαλκίδας, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της «Σχέδιο Σωτηρία», βασισμένο στο μεγάλο εικαστικό «Σχέδιο Σωτηρία-Μνήμη και Ασθένεια στον εικαστικό λόγο». 
Η Λουκία Ρικάκη γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Κολλέγιο Τεχνών Ντάρντινγκτον, στην Αγγλία. Εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Orama Films, για την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και το 2000 ίδρυσε την εταιρεία Tricky Trick Films. Το 1996 ίδρυσε τις δύο θεατρικές σκηνές του Θεάτρου «104 - Κέντρο Λόγου και Τέχνης».
H σκηνοθετική της πορεία ξεκίνησε το 1982 , με τον «Περίπατο της Σούζυ», τα ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Διονύσου», «Μαρία Φαραντούρη -Leo Brower», πέρασε στη μυθοπλασία μεγάλου μήκους το 1990 με το «Ταξίδι στην Αυστραλία», το 1994 με το «Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις», το 1999 με τη «Συμφωνία Χαρακτήρων» και συνέχισε με πολλές ακόμα ταινίες αλλά και ως συγγραφέας βιβλίων.
Η Λουκία Ρικάκη δίδαξε ηθοποιούς στο «Εργαστήρι» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και στα σεμινάρια του οίκου Christies στην Ελλάδα.

Ήταν υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της IYF International Youth Federation. Διατέλεσε tutor στα εκπαιδευτικά προγράμματα στελεχών στο European Youth Center του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπήρξε συντονίστια του προγράμματος έρευνας για τα οπτικοακουστικά στην παιδεία Συμβούλιο της Ευρώπης 1990.


Ήταν μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης European Youth Forum και διατέλεσε υπεύθυνη κινηματογράφου σε σεμινάρια εκπαιδευτικών του προγράμματος MEΛINA 2000. 
«Ο πρόωρος χαμός της Λουκίας Ρικάκη βάζει τέλος σε μια σημαντικότατη και πολυσχιδή καλλιτεχνική πορεία αλλά, κυρίως, σε μια ζωή που χαρακτηρίστηκε από πάθος, δημιουργικότητα, ενέργεια, γενναιοδωρία, αγάπη για το καινούργιο και το διαφορετικό. Και, προπαντός, αξιοπρέπεια. Και καρτερία στα δύσκολα. Τα θερμότερά μου συλλυπητήρια στους οικείους της», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, για το θάνατο της Λουκίας Ρικάκη.

Διαβάστε αναλυτικά το πλούσιο έργο της:


K
ι ν η μ α τ ο γ ρ ά φ ο ς

Σκηνοθεσία - ταινίες μεγάλου μήκους

2010 ΕΙΣΑΙ Ο ΚΑΦΡΕΦΤΗΣ ΜΟΥ σε στάδιο παραγωγής
2007 ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΛΗΓΩΣΕΣ σπονδυλωτή ταινία, 4 σκηνοθέτες
2000 NYXTEΣ KΩMΩΔIAΣ-H TAINIA www.standupcomedy.gr

1998 ΣYMΦΩNIA XAPAKTHPΩN Worldfest Houston Bronze Award
1994 KOYAPTETO ΣE 4 KINHΣEIΣ - 2 κρατικά βραβεία
1990 TAΞIΔI ΣTHN AYΣTPAΛIA

N
τοκυμαντέρ - Μεγάλου μήκους

2009 Η ΑΠΟΔΟΧΗ ..ΠΟΙΟΣ ΑΕΡΑΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΕΔΩ;
2009 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
2007 ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΥΓΩ
2006 Tα ΚΟΙΝΑ Τι κοινό έχουμε
2004 Ο ΑΛΛΟΣ
2003 TO AIΓAIO MEΣA AΠO TA ΛOΓIA TΩN ΠOIHTΩN Bραβείο AΓΩN- YΠΠO
2003 NYXTEΣ KΩMΩΔIAΣ Nο2 - Nο 3 -Nο 4
2002 TA ΛOΓIA THΣ ΣIΩΠHΣ - Βραβείο καλύτερου Περιγραφικού ντοκιμαντέρ Φεστιβάλ Καλαμάτας - Βραβείο φεστιβάλ Eπιστημονικού Kινηματογράφου Hungary www.wordsofsilence.gr

2003 βραβειο φεστιβαλ Eπιστημονικου Kινηματογραφου Hungary 2003 www.wordsofsilence.gr

1990 ΣTA IXNH TΩN APΓONAYTΩN 60'

Ταινίες - Μικρού Μήκους


2007 ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ ΗΔΟΝΕΣ
2006 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ
2002 ΠAPAΘYPO XPONOY
2000 TΩPA ΠIA TAΞIΔEYOYME - B' Βραβείο Mικροσινεμά
1998 AΓKAΛIAZΩ TO ΔENTPO - Lille festival first Prize
1999 ANOIΞE MIA ΠOPTA
1983 ΘEΣΣAΛONIKEΣ
1981 O ΠEPIΠATOΣ THΣ ΣOYZY

N
τοκυμαντέρ - Μικρού Μήκους

2008 ΜΙΚΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ
2000 ΠΛAΣTOΓPAΦHMENEΣ ΠPOΣΔOKIEΣ 30’
1989 MAPIA ΦAPANTOYPH ΛEO MΠPOOYEP 30'
1993 O ΘHΣAYPOΣ TOY ΠPIAMOY 30’
1992 O XOPOΣ TON 20ο AIΩNA 55'
1992 ΠPEΛΛOYΔIO ΣTHN AΦPIKH
1993 APXAIO ΔPAMA ΣYΓXPONEΣ OΠTIKEΣ 55'
1986 TO TAΞIΔI TOY ΔIONYΣOY 60'
1987 TO MONOΠATI ΣTHN INΔIA 14’
1988 BAKXEΣ 80'
1992 KAΛΛITEXNEΣ KAI ΠOΛITIKOI APXITEKTONEΣ THΣ NEAΣ EYPΩΠHΣ 60'
1991 HΛEKTPONIKH EIKONA - Ντοκιμαντέρ για το Φεστιβάλ Φερράρα 30'
1985 TO ΦEΣTIBAΛ TOY ΛOKAPNO 55'

Θέατρο


1995 OPΓIA του Παζολίνι - Διασκευή-σκηνοθεσία στο Θέατρο Eλυζέ

1996 ΣOYPEAΛEPΩΣ - Πρωτότυπο έργο, συγγραφή-σκηνοθεσία, στο Θέατρο Φούρνος
1997 MOYΣIKH ΔYO - Της M.Nτύρας, μετάφραση-σκηνοθεσία, στο Θέατρο 104
1998 TO ANΘIΣMA THΣ ΘAΛAΣΣAΣ - Πρωτότυπο έργο, συγγραφή-σκηνοθεσία, Θέατρο 104
1998 OΔYΣΣEΩΣ ΔIAΛOΓOI - Πρωτότυπο έργο, διασκευή-σκηνοθεσία, στο Μέγαρο Μουσικής
1995-2003 NYXTEΣ KΩMΩΔIAΣ , στο Θέατρο 104 και στο Comedy Club - http://www.standupcomedy.gr/ ,

Τηλεόραση
- Παραγωγή για την τηλεόραση των εξής σειρών πάνω στην τέχνη και σκηνοθεσία σε επιμέρους ενότητες των σειρών.

2003-2005 100% KΩMΩΔIA εκπομπή κωμωδίας Star Channel

1996 ZAΠ 13 επεισοδια X30’ ET1
1995 AΛHΘINEΣ IΣTOPIEΣ 13 επεισόδια X90’ ET2
1993 NTOKYMANTAIP ΣOK 26 επεισόδια X 90’ ΣKAI
1993 ΣTH ΦAPMA TΩN ANΘPΩΠΩN 26 επεισοδια X 90’ ΣKAI
1992 ΨHΦIΔΩTO Τηλεπεριοδικό πολιτισμού 43 επεισοδια X 30’ ET2
1992 DANCE PLUS Σύγχρονοι Έλληνες χορευτές και χορογράφοι 45’ ET2
1991 TRAVEL ART Ταξίδια τέχνης ,η τέχνη του ταξιδιού 60 X 5’ ET2
1993 92,9 Ευρωπαϊκό τηλεπεριοδικό για νέους ET1
1992 ΣTHN TPEΛΛA THΣ ΔIAΦHMIΣHΣ με τον Γιώργο Βέλτσο 26 X 30’ ET1
1993 MAΓEIPIKH TEXNH 26 X 30’ ET1
1994 52 Τηλεπεριοδικό πολιτισμού 12 X 52’ ΣKAI
1992 Έλληνες καλλιτέχνες στη Σουηδία E.T.1 60’
1994 Πως είναι τα παιδιά 6 X 30’ ET1
1993 Τα Βασιλικά Μπαλέτα της Φλάνδρας 120’ E.T.1
1990 Σάκης Σουντουλίδης 30’ ET1
1991 Εικόνες Βίας και πολέμου στο μεσογειακό θέατρο 6 X 30’
1995 Κινηματογραφικό περιοδικό για το Γερμανικό κανάλι 30’ WDR
1995 ΣTA MONOΠATIA TΩN TPAΓOYΔIΩN για τους Aμποριτζινις 30’ RTP
1995 ENA ΦEΣTIBAΛ ΣTO ΠEPIΘΩPIO 30’ στην Aυστραλια
1985-1987 Εβδομαδιαία εκπομπή XPΩMATA E.T.1 72 επεισόδια X 60’
1995 EΛΛHNEΣ ΣTHN AYΣTPAΛIA τηλεοπτικη σειρα 4 επεισοδίων
1989 ΓIΩPΓOΣ KΩΣTAKHΣ ντοκιμαντέρ 30’ ET1
1990 ΣEPKΓEI ΠAPATZANΩΦ Κανάλι Τέχνης Oλλανδια,30’ SVT Σουηδία
1983 HXOXPΩMA Eβδομαδιαία εκπομπη για τη μουσική ροκ 13 X30’ E.T.2
1982 EΔΩ KAI ΣHMEPA ANOIXTA XAPTIA E.T. βοηθός παραγωγής

Πηγή: http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4683235

Δ. Χριστόφιας: «Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια το αέριο»


Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.Σε γραπτή δήλωση, την οποία ανέγνωσε ενώπιον των δημοσιογράφων στο προεδρικό μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα.
Τα αρχικά δεδομένα, διευκρίνισε, που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των πέντε με οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών με μέσο όρο τα εφτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων, σημείωσε, εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης, πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.
Στη δήλωση του ο Κύπριος Πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου «δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές». Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο.
Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι διανοίγονται προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο και πως η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.
Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστόφια, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, «λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Ο Κύπριος πρόεδρος απευθύνθηκε και προς την Τουρκία, την οποία κάλεσε να επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής και να αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες, αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η ειρήνη και η συνεργασία δεν εξυπηρετούνται από συνομοσπονδιακές και διχοτομικές επιδιώξεις. Εξυπηρετούνται μόνο με την επανένωση της χώρας μας, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα και στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τον πλούτο που χάρισε η φύση στην πατρίδα μας», τόνισε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, που πρόσφατα έχει συσταθεί για τούτο το σκοπό. Σύντομα, ανέφερε, η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και οι προετοιμασίες για τη δημόσια προκήρυξή του βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.
Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη και παραγωγική συνεργασία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει με την εταιρεία Noble Εnergy International και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ.Μητροπέτρος προς Συμεών Κεδίκογλου: Είσαι συνυπεύθυνος για τα δεινά των Ελλήνων



Γιώργος Μητροπέτρος


Ανοιχτή απάντηση του Προέδρου της ΕΠΚΑ - ΣΤΕ, Γιώργου Μητροπέτρου, στις ευχές του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου.
Αγαπητέ συντοπίτη,
εκπρόσωπε του Ευβοϊκού λαού στο Εθνικό κοινοβούλιο, έλαβα τις προσωπικές ευχές σου για τις εορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς και σε ευχαριστώ γι΄αυτό.

Κατά τα άλλα, που αναφέρεις στις λιτή πράγματι ευχετήρια επιστολή (στο πνεύμα τις συγκυρίας), δεν συμφωνώ.

Δεν συμφωνώ στο ότι…


«έχουμε όλοι δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα».
Γιατί, με τις πράξεις σας ή τις παραλείψεις σας, έχετε φέρει σε απόγνωση μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού και προπάντων την νεολαία, σε σημείο μάλιστα που δεν μπορούν να ονειρεύονται αλλά ούτε και να ελπίζουν.!

Δεν συμφωνώ στο ότι…
«μας απομένει η υποχρέωση να διορθώσουμε λάθη που πλήγωσαν πολλούς και να δουλέψουμε με περισσότερη δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για τον αδύνατο συμπολίτη μας
» όπως λέτε.

Γιατί, κάνατε ό,τι ήταν δυνατό, να πάτε, στο περιθώριο και στη πείνα, τους αδυνάτους, με μια ανάλγητη οικονομική πολιτική στο όνομα δήθεν να σώσετε την Χώρα, και βέβαια, δεν ήταν λάθη η συνειδητή επιλογή σου της ψήφισης του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου, των εφαρμοστικών νόμων , της επιβολής φόρων επί δικαίων και αδίκων, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της υποθήκευσης της χώρας στους ξένους κατακτητές, και εν τέλει της αποσύνθεσης του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Δεν ήταν λάθος, ήταν ενδοτική πολιτική της οποίας τα αποτελέσματα τα βλέπει όλος ο λαός.

Δεν συμφωνώ με το…

«Ας ελπίσουμε ότι στη χρονιά που έρχεται θα γίνει η αρχή για ένα καλύτερο, πιο φωτεινό μέλλον για μας και τον τόπο μας, το μπορούμε».

Γιατί, δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τις επιταγές των εντολέων και συγκυβερνητών που συνειδητά φέρατε στην χώρα (Δ.Ν.Τ. & Ε.Ε.) και που σκοπό έχουν με τη συναίνεσή σας, να πάρουν ό,τι παραγωγικό πλούτο υπάρχει ακόμα στην χώρα.

Γιατί, όχι μόνο δεν μπορείτε, αλλά και δεν θέλετε να υπερασπιστείτε την εθνική ακεραιότητα και την υπερηφάνεια του Ελληνικού λαού, επειδή αγωνιάτε για να δώσετε στους «τοκογλύφους» δανειστές μας, τα δήθεν χρωστούμενα, και δεν αγωνιάτε καθόλου για την κατάσταση που έχετε φέρει τους πολίτες.

Αγαπητέ, κατά τα άλλα συντοπίτη μου,
είσαι και εσύ συνυπεύθυνος, που ανέχεσαι και στηρίζεις μέχρι και σήμερα αυτές τις πολιτικές και επειδή η αναντιστοιχία αυτών που υποσχεθήκατε στο Ελληνικό λαό, με αυτά που εφαρμόζετε είναι προφανής, ο μόνος δρόμος που ο λαός θα σας αναγκάσει να πάρετε, είναι η πολιτική σας «εφεδρεία-απόλυση».

Χρόνια Πολλά και με Υγεία
.
Γιώργος Μητροπέτρος
Πολίτης της Εύβοιας
Χαλκίδα 28/12/2011
Πηγή: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=14491
 

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΩΝ. ΜΙΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ




 
Από τα δικά μας χωριά του Κάβο Ντόρο ως το Μεξικό, το Νεπάλ, τα Κανάρια Νησιά, τα βουνά του Πόντου και αλλού, οι τοπικές κοινωνίες, από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ευλαβικά μεταφέρουν από γενιά σε γενιά τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο επικοινωνίας δια του σφυρίγματος.
Ο Δήμος Καρύστου αναλαμβάνει σήμερα πρωτοβουλία πολιτιστικής προσέγγισης τέτοιων περιοχών. 
«Σου σφυρίζω για να βγεις σου σφυρίζω». Ένα παλιό ελαφρό τραγουδάκι του 1958 σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη και μουσική Γιώργου Μουζάκη, τραγουδημένο για πρώτη φορά το 1959 από τον Τόνη Μαρούδα (αείμνηστοι άπαντες).
Μου το θύμισε ο πατέρας μου όταν του ζήτησα τη βοήθειά του για την έρευνά μου στις παγκόσμιες διαλέκτους σφυριγμάτων, που έχω αναλάβει σε συνεργασία με την εκ Καρυστίας φίλη και συνεργάτιδά μου κ. Γεωργία Τούρλα. Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας αξιέπαινης πρωτοβουλίας του Δήμου Καρύστου για μία πολιτιστική προσέγγιση των περιοχών που διατηρούν στις παραδόσεις τους τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο επικοινωνίας. Έναν τρόπο που γνωρίζουν καλά αρκετοί κάτοικοι των χωριών μας του Κάβο Ντόρο.
«Σου σφυρίζω για να βγεις σου σφυρίζω» λέει ο ερωτοχτυπημένος πρωταγωνιστής του τραγουδιού. Και δεν είναι σίγουρα ο μόνος, που επινόησε αυτόν τον τρόπο κωδικοποιημένης επικοινωνίας. Με ειδικούς τρόπους σφυριγμάτων, ας πούμε, εξέφραζαν (και εκφράζουν πολλάκις και σήμερα) το θαυμασμό τους προς το «ωραίο φύλο» οι μη διαθέτοντες μεγάλο ρεπερτόριο τρόπων επικοινωνίας άρενες. Με σφυρίγματα επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας εκφράζονται οι θεατές δηρμοσίων θεαμάτων (αθλητικών, μουσικών κ.α.). Ακόμη και οι προπονητές ομαδικών αθλημάτων με σφυρίγματα ειδοποιούν τους αγωνιζόμενους αθλητές τους μέσα στη θορυβώδη ατμόσφαιρα του γηπέδου. Η σφυριχτή γλώσσα, χρησιμοποιήθηκε και σε περιόδους πολέμων ως κωδικοποιημένη επικοινωνία. Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε ειδικός κώδικας σφυριγμάτων για τη Γαλλική Αντίσταση. Επίσης και οι ομάδες του ΕΛΑΣ, στη δική μας Αντίσταση, είχαν το δικό τους σφυριχτό κώδικα, που χρησιμοποιήθηκε αργότερα και από τον Δημοκρατικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου. Κατά συνέπεια αυτός ο κώδικας επικοινωνίας είναι έμφυτος στον ανθρώπινο εγκέφαλο και εν δυνάμει ενεργός όταν παρίσταται ανάγκη.
Η ανάγκη ακριβώς αυτή υπήρξε η αιτία να καλλιεργηθεί
κάπως περισσότερο σε στενές ανά τον κόσμο κοινωνικές ομάδες, λόγω ιδιαιτεροτήτων σχετικών με τη φυσική διαμόρφωση του τόπου τους ή των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
Παρακολουθώντας ένα ενδιαφέρον σχετικό ντοκυμαντέρ, ανακάλυψα το σπουδαίο ερευνητικό έργο του Γάλλου ερευνητή γλωσσών Ζιλιέν Μάγερ για τις ανά τον κόσμο διαλέκτους σφυριγμάτων. Έξω από ένα χωριό του Μεξικού ένας 13άχρονος συνεννοείται σφυρίζοντας. Με το δάχτυλο στο κάτω χείλος παράγει τρεις βραχείς, ψηλούς τόνους, σφύριγμα που ακούγεται σαν κελάηδημα καναρινιού. Στη ρίζα του λοφίσκου ο πατέρας του νεαρού απαντά μ' έναν μακρόσυρτο τόνο. Με γρήγορες εναλλαγές εξελίσσεται ένας διάλογος α-νάμεσά τους από απόσταση 200 μ. κι έχει την εξής μετάφραση: «Τι κάνεις τώρα;» - «Τίποτε το ιδιαίτερο» - «Τότε, αν θέλεις, πάμε στο χωριό».
 
Ο Ζιλιέν Μάγερ, που μεταξύ άλλων έχει ηχογραφήσει τον παραπάνω σφυριχτό διάλογο, είναι στέλεχος του Εργαστηρίου Γλωσσικής Δυναμικής της Λιόν, ειδικευμένος στη βιοακουστική. Με τη συνάδελφό του, Λόρα Ντεντέλ, ταξιδεύουν σ' όλο τον κόσμο, εντοπίζουν, καταγράφουν και μελετούν τις λεγόμενες «γλώσσες σφυριγμάτων». Η τελευταία αποστολή διήρκεσε ένα έτος. Σε δέκα χώρες σ' ολόκληρη την υφήλιο μελέτησαν δεκάδες «γλώσσες σφυριγμάτων» - όπως στο νησί των Καναρίων, Γκομέρα, στην ανατολική ορεινή Τουρκία, και φυσικά στη δική μας την Εύβοια. Ο Ζ. Μάγερ εκτιμά ότι σή-μερα στον κόσμο είναι ζωντανοί περίπου 60 τέτοιοι τρόποι συνεννόησης - που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγνοούνται από τους γλωσσολόγους.
«Πρόκειται για φαινόμενο εξαιρετικού ενδιαφέροντος», λέει ο Γάλλος ειδικός, ο οποίος στα ταξίδια του ανακάλυψε και κατέγραψε τρεις μέχρι τώρα άγνωστους κώδικες σφυριγμάτων - στην περιοχή του Αμαζονίου, την Ταϊλάνδη και το Λάος. Κατά τον Ζ. Μάγερ, «κάθε ομιλούμενη γλώσσα μπορεί να μετα-φραστεί σε σύνολο σφυριγμάτων», κάτι που εξηγείται από τη μελέτη λεπτομε-ρειών της φωνητικής και της προφοράς συμφώνων και φωνηέντων σε ελληνι-κή, ισπανική ή τουρκική γλώσσα. Ο αριθμός των πολλών διαφορετικών σφυριγμάτων συνήθως είναι μικρότερος από τα φωνήεντα και τα σύμφωνα μιας ομιλούμενης γλώσσας, ωστόσο τις περισσότερες φορές σημαίνοντα ρόλο παίζει η κατανόηση των συμφραζομένων.
Πώς, όμως, έφτασαν κάποιοι στην ιδέα να συνεννοούνται με σφυρίγματα; Για να συναντήσει τους «πληροφοριοδότες» του ο Μάγερ έκανε μεγάλες κι επίπονες πορείες, πεζός ή με τετράποδο μεταφορικό μέσο. Τις περισσότερες φορές συναντούσε βοσκούς, αγρότες ή κυνηγούς, που από τους μακρινούς τόπους απασχόλησής τους, έστελναν μηνύματα σε οικογένεια και φίλους. Ο ήχος ενός σφυρίγματος φτάνει πολύ μακριά - όταν ευνοεί η διαμόρφωση τού εδάφους, έως και 10 χλμ.!
Στο Χουάουτλα ντε Χιμένεζ του Μεξικού τα πράγματα ήταν
ευκολότερα. Εκεί ο κόσμος σφυρίζει παντού: στην αγορά, από σπίτι σε σπίτι, από μαγαζί σε μαγαζί. Στην Ταϊλάνδη, πάλι, ο Γάλλος επιστήμων απάντησε μία ιδιαίτερη παραλλαγή του ερωτικού διαλόγου. Οι ερωτευμένοι άνδρες στέκονται κάτω από τα παραθύρια της εκλεκτής τους και της σφυρίζουν φιλοφρονήσεις, χρησιμοποιώντας ένα πράσινο φύλλο φυτού, που κάνει την εκδήλωσή τους πιο καλόηχη! Στην Κούβα οι «Νανίγκιος» μια θρησκευτικού προσδιορισμού επαναστατική ομάδα, χρησιμοποίησε τα επικοινωνιακά σφυρίγματα, την εποχή της ανεξαρτησίας από τους Ισπανούς. (Σήμερα η παλιά αυτή παράδοση, καταγράφεται στο μεγάλο Καρναβάλι της Αβάνας). Στον Αμαζόνιο ο Μάγερ συνόδεψε Ινδιάνους στο κυνήγι μαϊμούδων - «Βλέπεις κάτι ενδιαφέρον;» -«Ναι, πάνω από την καμπή του ποταμού», έλεγαν τα σφυρίγματά τους.
Για να ελέγξει την ευελιξία του κάθε επιμέρους κώδικα ο Μάγερ έδινε σε άτομα να σφυρίξουν άγνωστα κείμενα και κατόπιν ρωτούσε το ακροατήριο τι κατάλαβε. «Αντίθετα απ' ό,τι πιστεύουν οι ειδικοί, οι κώδικες αυτοί δεν είναι συμβατικά συστήματα μηνυμάτων με στερεότυπες, επαναλαμβανόμενες φράσεις - όλα όσα λέγονται με φθόγγους μπορούν ν' αποδοθούν και με σφυρίγματα». Κατά τον Γάλλο γλωσσολόγο, πρόκειται για ολοκληρωμένες γλώσσες, πράγμα που επιβεβαιώνεται με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου. Ερευνητές ανακοίνωσαν σε πρόσφατη έκδοση της επιθεώρησης «Nature» ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα χρηστών του κώδικα από την Γκομέρα -του λεγόμενου «σίλμπο γκομέρο»- ήταν ταυτόσημη μ' εκείνη όσων κατανοούν προφερόμενες λέξεις.
Όπως προανέφερα τον τρόπο επικοινωνίας με σφυρίγματα συναντάμε σε πολλές περιοχές του κόσμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ορεινά χωριά της Γαλλίας, αλλά και ένα χωριό του Βυζαντινού Πόντου. Πρόκειται για το Κούσκοϋ (χωριό της διαλέκτου των πουλιών), ένα μικρό χωριό του ορεινού Πόντου μεταξύ Κερασούντας και Τραπεζούντας. Οι γονείς μου στα πλαίσια των ερευνητικών ταξιδιών τους στην Τουρκία έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο χωριό, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν την εποχή της επίσκεψής τους, πως οι κάτοικοί του Κούσκοϋ είχαν το ίδιο ιδίωμα με τους συμπατριώτες μας της Νότιας Εύβοιας. Στο εν λόγω τουρκικό χωριό ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το όνομά του, που έχει άμεση σχέση με την διάλεκτο των σφυριγμάτων. Η τουρκική λέξη «κους» σε ευρύτερη έννοια παραπέμπει στη «σφυριχτή φλυαρία των πουλιών». Από τη λέξη αυτή προέρχεται και το «δικό μας» κους-κους.  
Η ενδιαφέρουσα έρευνα του Γάλλου ερευνητή για τις ιδιόμορφες αυτές διαλέκτους έχει όμως και μία δυσάρεστη παράμετρο. Πρόκειται για τη δυσοίωνη διαπίστωση πως στις μέρες μας λιγοστεύουν δραματικά οι γνώστες αυτών των διαλέκτων, που πρέπει να θεωρηθούν ως ένας υπό εξαφάνιση πολιτιστικός θησαυρός. Όλα αυτά τα ιδιώματα απειλούνται από την ταχύτατη παγκοσμιοποίηση και την αστυφιλία, ενώ επιπλέον σοβαρό κίνδυνο συνιστά η διάδοση των κινητών τηλεφώνων, που αντικαθιστούν την παραδοσιακή αυτή ιδιόμορφη επικοινωνία, ειδικά στην ύπαιθρο.
Οι ελπίδες για διατήρηση αναπτερώνονται με κινήσεις σαν αυτή της τοπικής κυβέρνησης των Καναρίων, που καθιέρωσε στα σχολεία της Γκομέρα τη «σίλμπο γκομέρο» (την τοπική διάλεκτο σφυριγμάτων) ως υποχρεωτικό μάθημα, με εξετάσεις, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού έως το απολυτήριο Λυκείου. Ιδιαίτερη επίσης εντύπωση έκανε στον Ζ. Μάγερ η επιτυχής (!) προσπάθεια νεαρών στο μεξικανικό χωριό Ελοξοτσιτλάν να μεταφράσουν την επίσημη ισπανική γλώσσα στον τοπικό κώδικα σφυριγμάτων. Ο Γάλλος ειδικός παρακολούθησε μια γλώσσα να γεννιέται!
Μελετώντας τις προσπάθειες αυτές των τοπικών κοινωνιών των Καναρίων και του Μεξικού να διατηρήσουν με κάθε τρόπο την πολιτιστική τους κληρονομιά και να την προβάλουν προς τουριστικό όφελός τους φυσικά, σκέφτηκα την δική μας αδράνεια στο τομέα αυτό. Την αδράνειά μας στην διαφύλαξη, συντήρηση, ανάδειξη και προβολή των πολλών φυσικών και πολιτιστικών μας θησαυρών, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη αναζωογόνησης της οικονομίας της. Θέλω να ελπίζω πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δημάρχου Καρύστου κ. Νίκου Μανώλη θα έχει και την ανάλογη συνέχεια προκειμένου να διατηρηθεί μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά μας που κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Για την κληρονομιά αυτή θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια πράγματα στη συνέχεια. Πολλοί Ευβοείς ερευνητές έχουν αναφερθεί στις παραδόσεις των εξ Αρβώνος (Αρβανίτες) εποίκων της Νότιας Εύβοιας και στις πολιτιστικές τους καταβολές. Μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου. Κατά την άποψή μου η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τους Ευβοείς Αρβανίτες είναι αυτή που περιέχεται στο ογκώδες βιβλίο του Τίτου Γιοχάλα με τίτλο «Εύβοια. Τα Αρβανίτικα» (Εκδόσεις Πατάκη 2002). Το βιβλίο εμπεριέχει και ένα πολύτιμο CD στο οποίο μεταξύ των αρβανίτικων τραγουδιών περιέχονται και ηχογραφήσεις διαλόγων με σφυρίγματα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα οι ηχογραφήσεις προέρχονται από τα χωριά του Κάβο Ντόρο: Σιμικούκι, Ευαγγελισμό και Αντιά. Χαρακτηριστικό είναι και το σημείωμα που συνοδεύει το CD και που υποδηλώνει πως υπάρχει άλλος κώδικας σφυριγμάτων στα αρβανίτικα και άλλος στα ελληνικά. Μεταφέρω στη συνέχεια αυτούσιο το κείμενο αυτό που ανήκει στον Σταμάτη Παπαμιχαήλ:
«Πριν τριάντα χρόνια χρόνια έχω πάει στο Κόμητο για εισπράξεις. Βασίλεμα ήλιο σχεδόν. Κει στο μαγαζί του αξέχαστου Γραμματικού, του Χρήστου Χαράτση, βρίσκω καναδυό και τους αρωτάω πώς να ειδοποιήσουμε τον κό-σμο να πληρώσει.
Είπανε να βάνουνε το Φουρίκη να φωνάξει. Αλλά το Φουρίκη ποιος θα τον φωνάξει;
Κόβει ένας μια σφυριά. Από πάνου μακριά ήρθε απάντηση με σφυριά πάλι.
-    Ζευγαρίζει, λέει.
-    Θ΄αργήσει;
Καινούρια σφυριά, καινούρια απάντηση.
-    Τώρα τελειώνει και θάρθει.
Έρχεται ο Φουρίκης, φωνάζει στα Ελληνικά ότι ήρθε ο εισπράχτορας κλπ.
Φωνάζει και στα Αρβανίτικα.
-    Δεν το φωνάζεις και σφυριχτά; Του λένε.
Και το φωνάζει και σφυριχτά.
-    Ώστε σφυράτε και σεις οι Κομιώτες, τους λέω, κι εγώ νόμιζα πως σφυράνε μόνο οι Αντιώτες.
-    Οι Αντιώτες μας περνάνε μας.
-    Σεις μπορείτε και συνεννοείστε μαζί τους;
-    Όχι. Αυτοί σφυράνε Ελληνικά…».
Για όσους δεν γνωρίζουν το χωριό Αντιά βρίσκεται στη Ν.Α. πλευρά της Εύβοιας σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την Κάρυστο. Τ’ όνομά της προέρχεται από την «αντιά», που είναι ένα ξύλινο εργαλείο, για την ύφανση. Ο αρχικός οικισμός, ήταν ψηλότερα στην Όχη, στη θέση Καρυές (στα 900 μ.) κι αργότερα το 19ο αιώνα, πήγαν χαμηλότερα στο λεγόμενο Κατοχώρι. Όμως κι εκεί δεν μπόρεσαν να σταθούν, από το δυνατό βοριά που φυσά στο Κάβο Ντόρο, γι’ αυτό και όσοι απέμειναν από τους συγχωριανούς, μετά τον πόλεμο, βρήκαν τη ρεματιά στη σημερινή θέση της Αντιάς. Τώρα το χωριό έχει καμιά 30αριά κατοίκους κι είναι αραιοκατοικημένο. Για να το επισκεφτείς, υπάρχει πλέον καλός δρόμος από την Κάρυστο.
  Μία κάπως τολμηρή παράδοση θέλει τους Αντιώτες να είναι μακρινοί απόγονοι μιας ομάδας Περσών, που μετά την συντριβή του Ξέρξη στη Σαλαμίνα (480 π.Χ.) απέμειναν ξεχασμένοι στις απρόσιτες ακτές του ευβοϊκού νότου. Αυτοί είχαν το ιδίωμα της κωδικοποιημένης επικοινωνίας με τα σφυρίγματα και τα μετέδωσαν στους απογόνους τους. Μία άλλη εκδοχή προέλευσης της διαλέκτου των σφυριγμάτων μας πληροφορεί πως την έφεραν στη περιοχή του ευβοϊκού νότου οι κάτοικοι της Αίνου Θράκης στα 1469, όταν μεταφέρθηκαν εδώ ως αιχμάλωτοι μετά τη λεηλασία του Βενετού ναυάρχου Κανάλε. Εκτός από αυτές τις εκδοχές υπάρχουν αρκετές ακόμη, το ίδιο αβάσιμες, που προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευση της διαλέκτου των σφυριγμάτων στη Νότια Εύβοια.  
Επιστημονικά κανένας από τους παραπάνω θρύλους δεν μπορεί να στηριχθεί. Απλά η διάλεκτος των σφυριγμάτων, όπως και σε άλλες ανά τον κόσμο περιοχές, επινοήθηκες από τους κατοίκους της Αντιάς προς εξυπηρέτηση των αναγκών τους, λόγω της φυσικής ιδιομορφίας του τόπου τους.
Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά ωστόσο, εντελώς υποβαθμισμένη, ήταν σχεδόν άγνωστη ακόμη και στις γειτονικές περιοχές της Νότιας Εύβοιας, μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα.
Όπως γράφει ο Μιχάλης Μιχελής σε ένα άρθρο που έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου, η ιδιότητα αυτή των Αντιωτών έγινε γνωστή εντελώς συμπτωματικά. Το Μάρτη του 1969 ένα μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος προερχόμενο από τη Ρόδο χάθηκε στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας. Το αεροσκάφος πιλοτάριζε ο νεαρός βιομήχανος, Γιάννης Σοφιανόπουλος, της εταιρείας ΧΡΩΠΕΙ.  Οι μέρες περνούσαν και παρά τις έρευνες που γίνονταν από στεριά και αέρα, δεν έφερναν αποτελέσματα στην ανεύρεση του άτυχου πιλότου. Είχε βρεθεί το αεροσκάφος (στα 1500 μ, σε μια πλαγιά του όρους Όχη) και ίχνη αίματος στο καντράν του.
Για να επισπευτεί η αναζήτηση, η οικογένεια του 34χρονου επιχειρηματία, έβαλε (το μυθικό για την εποχή εκείνη), χρηματικό εύρετρο του 1.000.000 δρχ. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν δυσάρεστα. Μαζί όμως με το πτώμα του πιλότου, που επισημάνθηκε, αποκαλύφθηκε και κάτι εντυπωσιακό για τον πολιτιστικό θησαυρό της χώρας μας. Μια άγνωστη στους περισσότερους γλώσσα, που μιλούσαν σ’ ένα χωριό του Κάβο Ντόρο (στη νοτιοδυτική πλευρά της Όχη), στην Αντιά.
Στην προσπάθειά τους δηλαδή να συνεννοηθούν οι κάτοικοι κατά την αναζήτηση (μέσα στα φαράγγια και στις πλαγιές), χρησιμοποιούσαν «τη γλώσσα των σφυριγμάτων». Το γεγονός αυτό, έβαλε τη «γλώσσα της Αντιάς», στους καταλόγους της διεθνούς γλωσσολογικής έρευνας. Έκτοτε κάποιοι ε-ρευνητές επισκέφθηκαν την περιοχή και κατέγραψαν σε βιβλία τις εμπειρίες τους, ενώ το 2005 η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αυτή ίσως ήταν και η μοναδική αναγνώριση της ζωής του καφετζή της Αντιάς, Παναγιώτη Κεφάλα, ψυχή των σφυριχτάδων της περιοχής, ο οποίος δυστυχώς έχει φύγει πια οριστικά από κοντά μας.
Το αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι πως η «άμοιρη» η Αντιά βρίσκεται στην Ελλάδα και δη στην Εύβοια. Εκεί δηλαδή που οι πολιτιστικοί θησαυροί, οι παραδόσεις και η ιστορία, υποβαθμίζονται, παραποιούνται και εν τέλει δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Δεν είναι τυχαίο πως σε μια χώρα με πληθώρα πολιτιστικών και φυσικών θησαυρών, η UNESCO είναι σχεδόν απούσα. Την ίδια στιγμή που χώρες κατά πολύ φτωχότερες πολιτιστικά από τη δική μας (Τουρκία, Μαρόκο, Πορτογαλία κ.α.) απολαμβάνουν τις οικονομικές ενισχύσεις των προγραμμάτων της UNESCO, εδώ η εθνική μας ραθυμία ορθώνεται ως εμπόδιο ικανοποιητικής προώθησης της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Και χωρίς καμία αμφιβολία η γλωσσική κληρονομιά της Αντιάς είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός δυστυχώς υπό εξαφάνιση.
Η πρωτοβουλία του Δημάρχου Καρύστου κ. Νίκου Μανώλη για την πολιτιστική προσέγγιση περιοχών με ίδια γλωσσικά κειμήλια αυτού της Αντιάς Καρύστου, έχει τεράστια σημασία για την μετά κρίση πορεία της Εύβοιας και της Ελλάδας. Πάνω απ’ όλα αυτή τη στιγμή έχουμε την ανάγκη διεθνούς προβολής της πολιτισμικής μας ταυτότητάς μας. Είναι το μόνο ανεκμετάλλευτο ομόλογο σταθερής αξίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή.
Ας ευχηθούμε λοιπόν και ας βοηθήσουμε για την ευόδωση των σχεδίων του Δήμου Καρύστου για πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. 
Νίκη Καλέμη